Mannen som bare ser muligheter

Mannen som bare ser muligheter

Noen ord rett fra leveren i takknemlighet til en fortsatt like oppgående mann, fra Finn Tveter:

Thor Nilsen fikk den internasjonale olympiske kommites høyeste utmerkelse i sommer.

Han selv var med i OL i Helsingfors i 1952 uten medalje der, men har siden bidratt til at et stort antall olympiske deltagere har fått sin olympiske start. Han har æren eller medansvaret for en rekke andre medaljer i VM, EM, Nordisk og et utall av nasjonale ig internasjonale mesterskap i egenskap av trener for lag fra Norge, Italia, Spania, Sverige, Kina og Irland. I tillegg har han innehatt tillitsverv i nær sagt alle deler av FISA.

For oss som var aktive i 60-70-årene var han mannen som internasjonaliserte norsk roing på denne tiden med ambisjoner om å få norske lag tilbake i OL og VM – sammenheng etter en lang tid med norsk no-show på disse arenaer. Først var det Bærunsfireren med OL -deltagelse i Tokyo 1976. Så hadde han med seg en skare norske roere til OL i München 1972 med Hansen/Thøgersen på sølvplass. Og så kronen på verket, eller rosinen i pølsa: Hansen-brødrenes gull i Montreal 1976.

Hvorfor har suksess fulgt Thor Nilsen?

Han bar langt forut for sin tid med å avskaffe ordet problem og byttet det ut med utfordring. Han har alltid sett muligheten og ikke vanskelighetene. Han har hatt en egen evne til å engasjere og gi mennesker rundt ham troen på at det er mulig. Han innførte kombinasjonslag i Norge der det tidligere kun hadde vært rene klubblag. Lite land må samle, ikke spre, talentene. Han var ikke den første som fikk med seg utenlandske trenerkompetanse til Norge, men klart den med best resultat, kanskje fordi han alltid var med selv og benyttet kompetansen i sitt trenerarbeid.

Klart han er kontroversiell og ergret på seg mang en roer og blåjakke i styre og stell, men det har oftest vært nødvendig for å nå målene. Ikke alt er regulert ned til siste detalj og ikke alt helt riktig, men 80% på noe er ofte godt nok når de sentrale faktorene fylles opp 110%.

Han er definitivt en mann som beslutter i stedet for å vente, da er det ofte for sent.

De som er og har vært innenfor Thor Nilsens sfære er heldigvis preget av det på livstid. Vi er mange som ikke bare har vår idrettslige triumfer å takke ham for. Thor har gitt oss gratis, til bruk i arbeidsliv og privatliv, det samme som konsulenter krever skyhøye honorarer for i dag, men oftest uten samme effekt; evnen til å prioritere, fokusere og gjennomføre.

Hilsen Finn Tveter

FISA har også skrevet en meget bra artikkel på saken, den kan leses her; http://worldrowing.com/display/modules/news/dspNews.php?newid=324768

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *