To fortellinger fra Tyskland

NSR dro fullpakket henger til Tyskland i helgen 6. og 7. juni. Juniorene deltok i Hamburg Junior Regatta og seniorene i Ratzeburg Regatta.

Masse lesestoff og flere bilder –

Først fortelling fra Hamburg Junior Regatta v Jonas:

Et noe merkelig styrevedtak fra Bærum roklubb gjorde at den norske troppen som dro til Hamburg juniorregatta var noe svekket. De som til slutt dro var Bente Vagle, Sara Juel, Maja Aspenes (Horten), Andreas Clifford, Pierre-Louis Bret, Jonas Juel, Lars Benske (Fredrikstad), David Anderson, Edvart Svingen, Jakob Aanderaa og Oscar Hoff. I løpet av helgen rodde de flere ulike båtklasser og båttyper, og alle fikk høstet god erfaring under det som kanskje er verdens største juniorregatta.

Lørdag kom Sara og Maja på 3. plass i 2x i sitt heat etter et godkjent løp. Senere på dagen rodde de 1x, og tok hver sin 4. plass. Jakob og Oscar fikk merke det høye nivået i Tyskland og kom på 5. plass i sitt heat i 2x. Bente fikk også merke det høye nivået, også hun endte på 5. plass i sitt løp, lettvekt 1x. Edvart og David endte på hver sin 6. plass i lettvekt 1x, nivået var skyhøyt. Derfor var det ikke med den høyeste selvtilliten at de fire jr.B guttene satte seg i 2- tungvekt, vel vitende at de kom til å møte roere som både var høyere og bredere enn de fleste seniorroere i Norge. Heldigvis ble de ikke fullstendig frakjørt, og både båten med Andreas/Lars og Jonas/Pierre klarte å holde en båt bak seg. Begge båtene endte på 4. plass.

Mellom løpene var det behov for å stille inn årene til en av båtene. En skjev skrue på et av håndtakene gjorde imidlertid dette noe vanskeligere enn først antatt. Heldigvis var ikke redningen langt unna. Concept2 hadde nemlig egen stand, sentralt plass på regattabanen. Her ble det solgt utsyr og gitt assistanse og veiledning. Lignende stander hadde også Filippi, Empacher og Wintech. Hos Concept2 fikk vi god hjelp til å fikse årene, og vi fikk også to nye håndtak helt gratis. Alt ble selvfølgelig gjort presist og effektivt, i kjent tysk stil. Effektiviteten var dessverre ikke den samme når det kom til oppstart av løp, og på lørdagen måtte man regne med forsinkelser opp mot 45 minutter(!)

Senere på dagen rodde Jakob og Oscar 1x. Nok en gang fikk de rødkledde merke det høye nivået i Tyskland, de kom begge på 6. plass i hvert sitt heat. Så skulle de fire jrB guttene ro lettvekt 1x. Jonas endte på 1. plass i sitt heat etter en knepen seier. Lars tok en suveren seier i sitt heat, og vant med flere lengder. Andreas åpnet sitt heat friskt, og ledet etter 500 meter, men fikk det tungt mot slutten og havnet på 5. plass. Det samme gjorde Pierre. Rett etter løpet i singel gikk jrB guttene ut i 4x jrA lettvekt, dagens siste NSR-løp. Etter et litt rotete løp kunne de fire guttene konstatere at fjerde og siste-plass var et faktum. Nå var det bare å få seg nok mat og hvile før morgendagens anstrengelser.

Søndag var heatene delvis seedet på bakgrunn av lørdagens løp. For noen ville dette gjøre motstanden enklere, mens det for andre ville gjøre ting vanskeligere. Første løp på søndag var Sara og Maja i 2x jrA. Et litt dårligere løp enn lørdagens ga de to jentene en 4. plass. Jakob og Oscar tok også i dag 6. plass i sitt heat i 2x. JrB 2- kom på henholdsvis 5. og 2. plass i sine heat, etter å ha gjennomført godkjente løp. Bente kom på 6. plass i 1x lettvekt, etter et godkjent løp. Verdt å nevne er det også at beste tid i lettvekt jrA 1x var høyere enn i tungvekt. Altså fikk man ingenting gratis, selv om man stilte i en lavere vektklasse. Dette hadde også David og Edvart fått erfare, men på søndag fikk de begge til et bedre løp enn på lørdagen. I de seedede heatene endte David på 3. plass i sitt heat etter en voldsom sluttspurt. Edvart kom på andreplass i sitt heat, og fikk et langt bedre løp enn på lørdagen. Med tanke på at han har vært syk de siste månedene var løpet en positiv opplevelse.

Neste ut var Sara og Maja i 1x. Her kom Maja på 3. plass etter et godt løp, og Sara på en 5. plass etter et ikke fullt så godt løp. Selv om hun ikke var helt fornøyd med løpet sitt har vi god tro på at hun kommer sterkere tilbake neste gang. Oscar og Jakob endte på hver sin 6. plass i 1x. De fikk merke det høye nivået i Tyskland, men høstet begge nyttige erfaringer. I lettvekt 1x jrB fikk NSR-roerne rodd i heat tilpasset gårsdagens plasseringer. Jonas og Lars kom på henholdsvis 3. og 5. plass i det første heatet. I det femte heatet fikk Andreas god fart på båten, og han var ikke langt unna lederen av løpet helt til han fikk en monsterfisk som stoppet båten helt opp. Likevel hadde Andreas en god spurt, og han krysset mållinjen som nummer to. Pierre ble nummer fire i samme heat.

Siste løpet for helgen der en NSR-båt krysset banen var 4x. I dag hadde jrB-guttene fått den tilsynelatende umulige oppgaven å ro tungvekt jrA 4x, der blant annet Tysklands landslagsbåt var påmeldt. I det første heatet rodde denne båten på tiden 05:59. For de rødkledde NSR-roerne ble det et godt gjennomført løp, til tross for at de ble ganske kraftig frarodd. Med unntak av en ufrivillig kollisjon med en flokk ender var det et bra løp, og tiden ble slett ikke verst heller. Etter dette ble hengeren ferdig lesset og slitne roere kunne dra hjem.

Alt i alt tror jeg de fleste satt igjen med et godt inntrykk av regattaen, enten det var grunnet egen roing eller omfanget av regattaen. Er det én ting som er verdt å trekke fram med denne regattaen, sammenlignet med for eksempel regates de masse i Frankrike, må det være det høye nivået. I Hamburg fantes det knapt en dårlig båt, og alle båtene som krysset banen rodde både kraftfullt og i takt, så dette var åpenbart ingen regatta for nybegynnere. En stor takk til vår alltid så blide trener Maarten som nok en gang var overalt på en gang og sørget for at alle fikk den oppfølgingen de trengte. En stor takk også til Roger, som kjørte båthengeren til Hamburg, og til Ormsunds Edvart Foss, som på kort varsel kunne steppe inn som ekstra trener for oss. Neste gang skal vi komme sterkere tilbake og jakte flere gull.

Jonas Slettemark Juel

Så fortelling fra Ratzeburg Regatta v Anna:

På Ratzeburg regatta stilte Petter Svingen og Patrick Sture i LM2x, Sara Hegge i LD2x med to forskjellige makkere og Anna Sture i D2-. Denne regattaen er formelt den siste regattaen før uttak til u23 VM og var da naturligvis en veldig viktig regatta.

Petter og Patrick startet lørdag morgen med litt for mange kilo til sammen. De måtte bruke en stund på å få av seg ekstravekten, men fikk veid seg inn ni min før siste frist. Petter meldte om svakt tåkete syn og lite futt i bena etter dette, men de kom seg nå til mål – raske nok for A finalen.

Sara med Maia Lund (Bergens) på lørdagen, tok seg til A finalen med glans, med kontroll på både vekt og teknikk.

Anna med Hanna Gailis i toer var klare for sitt andre løp sammen. Det gikk overraskende bra med 2.plass i forsøket og 3. Beste tid av alle båtene.

P og P slapp heldigvis å veie seg inn en gang til når det nærmet seg a finalen. Her møtte de fire tyske båter og en dansk. Alt stemte ikke nå heller og de ble avbrutt av flere dårlige tak på midten, men de tok seg inn til 4. plass! Det ble en lang dag, med mye is og lite annet videre utover.

Vinden var som alltid veldig varierende her i Ratzeburg. Selv om det var minimalt med bølger kom det støtt kraftige kast fra siden og mot. På grunn av plutselige vindkast er det vanskelig å sammenlikne tider, både mellom 500m i et og samme løp men også mellom løp.

Sara og Maia var litt tregere enn de andre ut fra startblokken, men tok igjen mye de neste 1500m. Spesielt fra 1000 rodde de raskt og jevnt. I mål kom jentene inn til 6.plass.

Anna og Hanna var som de andre veldig spente på hvordan de lå an i feltet. Starten gikk derimot ikke som den skulle. Den allerede skeivt stilte båten ble blåst enda lenger ut av kurs rett før det grønne lyset kom. Hanna fikk styrt slik at de akkurat unngikk kontakt med båten i banen ved siden av. Etter det gikk det unna, og alt føltes veldig bra. Det var bittert at starten gikk som det gikk.

På søndag var forholdene nokså like som dagen før, annet enn at de kraftige kastene var fra veldig varierende retninger gjennom de 2000m. I sånne forhold kan banenummer variere farten på båten.

Både Petter og Patrick, og Sara tok seg til A finalen denne dagen også. Denne gangen var guttene under vektgrensen da de våknet og Sara hadde byttet makker til Agnes Karlseng (CR). LD2x til u23VM er ikke satt, så Ratzeburg var på en måte et seat race sammenlagt med tidligere resultater.

Sara og Agnes startet raskt og hadde en enda raskere avslutning. Søndag endte de på 5. plass, men marginen til nærmeste konkurrent var på sekundet lik som dagen før! Det er en svært jevn kamp om et setet i båten. De neste dagene blir veldig spennende.

Patrick og Petter var i midten av feltet etter 500m. Tredje 500m gikk veldig fort og i mål var det 4. båt. Det var god margin til neste lag, og de virket fornøyde med, spesielt marginen opp til den polske båten, som var på rundt tre sekunder. Søndag virket ikke til å tære like mye på guttene som dagen før og etter en stor bratwurst og enda mer is dro de mot Norge med et lett sinn.

Anna og Hanna startet løpet sitt med fullt fokus på retning, kanskje litt mye. Starten var bra, men kunne vært bedre. Og slik lyder egentlig historien om resten av løpet også. Det var derimot ikke like mange deltakere som på lørdag. Etter 500m hadde jentene et forsprang på feltet som økte mot mål. De tok gullet!

Svært mange andre nordmenn la igjen krefter i Ratzeburg i helgen, og flere med bra resultater. Dette finner du i resultatlisten der det for øvrig også er mellomtider å finne.