Noen ord om Østlandregattaen!

Mens eliten enten var i Ratzeburg og rodde der eller gjorde de siste forberedelsene til World Cup i Polen var det tid for at breddeklubben NSR skulle få vise seg frem. Vante trakter, altså Årungen, var stedet, Moss roklubb stod for arrangementet og værgudene passet på at ikke en enste roer kom seg tørr over banen. Men vind med innslag av regn stoppet ikke de rødkledd fra å kapre edelt metall.

For mange var dette karrierens første regatta, og i åpen nybegynner hadde NSR til sammen seks roere til start fordelt på en dobbel og en dobbelfirer. Doblen bestod av Knut Wang Melbye og Nikolay Dyvik og gutta kjempet seg over banen til en 2. plass blant doblene. Dobbelfireren hadde en jevn fight med Moss sin dobbelfirer, men måtte se seg slått. Her satt Nora Skou, Herman Winther, Kristoffer Grønntun og Ella Standley, og etter stemningen å betrakte er det nok ikke siste gang disse ror for topplasseringer over Årungen.

Neste løp var HJC1x og her hadde NSR hele tre debutanter i singel og førstemann til å gjøre sin debut var Alexander Tindlund. Trass i få økter i singel imponerte han ved å ta tredjeplassen i den vanskelige medvinden. I heatene etter tok Fredrik Bergesen og Tharald Gjelsten hver sin 5. plass.

Etter dette var det junior C jentene sin tur til å vise at også de skulle kapre edelt metall. For i DJC2x stod øverst på pallen Ella Hegge og Marie Rudi, men ikke nok med det. På plassen etter sørget Sara Sigurdsen for sølv sammen med Frida Andrup-Næss fra Tønsberg.

Neste løp med innslag av rødt på pallen var veldig spennende. I HS4- stilte NSRs Markus Holmemoe, Lars Myhrer, Hallvar Bjørkelund og Michael Nicholas opp mot CR sin satsningsbåt mot Henley. Det ble lenge en jevn fight, faktisk så jevn at Hallvard beskrev det som at nervene bygget seg opp gjennom løpet. Men til slutt dro NSR ifra og kom inn med en seiersmargin på 2,5 sekunder, og som vanlig var det digg å kunne slå CR.

For å prøve å få litt matching stilte Jonas denne helgen opp i HS1x, men det ble vanskelig for de eldre gutta og matche ham. Jonas dro i land seieren med en margin på over ti sekunder, og kan vel ikke klassifiseres som noe annet enn overlegent.

Løpet etter var DS2x der NSR hadde roere i hver sin båt. Emilie Helvig rodde sammen med Marie Fensbekk fra Fredrikstad og Sara Juel hadde teamet opp med Maja Aspenes fra Horten. Begge båtene slet med å takle den kraftige vinden, men Sara og Maja klarte knepent å ta seieren foran CR, mens Emile og Marie endte på en 6. plass.

Junior C jentene sluttet ikke å ta medaljer i løpet av dagen. I DJC1x var superduoen fra dobbel tidligere i dag splittet opp i hver sin singel. Først ut var Marie som tok sølvmedaljen med god margin. I heatet etter kom Ella og knuste alle konkurrentene fra start til mål og fikk med seg en skinnende gullmedalje.

Men junior C gjengen var ikke ferdig med pallplasser. For i MixJC4x stakk NSR, så vidt det var, av med 3. plassen. I båten satt Lisa Byberg, Edvard Wohlfahrt, Sara Sigurdsen og Tharald Gjelsten.

I løpet etter var det hele tre NSR toere til start. Her var HS2- og HJA2- slått sammen. I starten var det jevnt, men da forholdene begynte å bli verre stakk seniorene ifra. Markus og Lars prøvde lenge og slå tilbake på kombinasjonen Moss/Bærum, men fikk det til slutt for tøft og måtte ta til takke med 2. plassen. Sam Lorgen og Kristian Søhr holdt lenge følge med de meriterte Wie-fetterne, men taklet nok ikke helt de røffe forholdene. Like vel har gutta tatt store steg i båtklassen det siste året, og det er nok ikke lenge til vi får se dem øverst på pallen.

I HJA2x sørget Jonas og Andreas Clifford igjen for seier. Selv med et løp gutta selv omtalte som under pari vant de med forholdsvis klar margin. Løpet etter var HJB4x. I båten satt Petter Arnøy, Hugo Haavind, Nikolai Fongaard og Oscar Wohlfahrt, og gutta rodde inn til 3. plass.

Siste løp for dagen var Mix8+. På forhånd hadde Hallvard uttalt at takta aldri skulle være under 40 og at alle skulle spy når de kom til mål. Takta var nok neppe under 40, og selv om det kanskje ikke var den mest energisparende roingen gikk det fort nok til at cox Hanna kunne melde en lengdes ledelse etter de første 5 starttakene. Derfra var det bare å mæle beina ned i fotbrettet inn til en seiersmargin på over 20 sekunder på 1000m.

Søndagen startet like grå og vindfull som lørdagen, og attpåtil hadde det begynt å regne. Men dette stoppet selvsagt ikke team NSR fra å holde humøret oppe og ta turer innom premiebrygga. Dagens første finale startet nemlig med en tur hit. Hugo rodde seg inn til en 3. plass i HJB1x, og to heat senere kom Nikolai inn til en 2. plass.

I åpen nybegynner stilte NSR i dag med to dobler. Knut og Nikolay tok en 3. plass ut av seks båter, mens Kristoffer og Herman fikk en litt tøffere tur over banen og endte på 6. I DJC2x kunne Ella Hegge bare fortsette gullsankingen fra i går, denne gangen med Frida fra Tønsberg. I neste heat rodde Lisa og Ella Stanley og de rodde inn til 2. plass.

I HS4- hadde NSR to båter til start. I den «unge» båten satt Patrick Sture, Hallvard, Markus og en Oscar Helvig som trass i World cup forberedelser ikke kunne holde seg unna Årungen og racing. I den «gamle» båten satt Peder Strand, Eirik Lilledal, Kristian Notto og CR sin Nicolai Wiik. Den «unge» båten rodde fort i medvinden, og feide alle konkurrenter, inkludert de gamle meriterte roerne, av banen. Det ble nok en gullmedalje i HS4-.

I HS1x gjorde Jonas som i går og stakk knusende av med seieren. Eneste forskjellen var at i dag var seiersmarginen på drøye 15 sekunder. I DS2x rodde Sara nok en gang med makker Maja fra Horten. Her ledet de fra start til mål. Selv om det ennå er mye å plukke på, var satt løpet bedre i dag enn på lørdagen.

I DJC1x var det nesten bare rødt å se på pallen. I første heat ledet Lisa først over Marie, men Marie dro ifra på slutten. Like vel ble det 1. og 2. plass på NSR. Ella Hegge rodde bra over banen, men tapte dessverre førsteplassen med 0,3 bitre sekunder.

I HM2x tok Jens Petter Koren og Halvor Bergan i land seieren, med klar margin ned til Bestumkilen.  I DJB2x tok Sara Sverdrup-Thygeson og Kamille Breivik 2. plassen, med god margin ned til 3.

Siste løp for jrC denne dagen var Mix4x. Her stilte NSR med to båter. I første heat tok Marie, Lisa, Sara og Jack Schønberg 2. plassen og sølv. I neste heat kom NSR også på pallen, her på 3. plass. I båten satt Ella Hegge, Ella Stanley, Edvard og Alexander.

Løpet etter var HJA4-. NSR gutta i denne båten ble nylig tatt ut til å representere Norge i nordiskåtter, og Bærum ønsket nok revansj for det. Heldigvis var det rødt i mål 6 sekunder før Bærum, og gutta viste at plassen i åttern ikke var noe tilfeldighet. Jonas fulgte opp lagkameratenes seier sammen med Lars Benske fra Fredrikstad. De regelrett knuste alt som kunne minne om motstand og rodde inn til 6.38,4, nesten 30 sekunder raskere enn 2. plassen i samme løp.

Siste seier for dagen ble i Mix8+. Roerne var nok noe preget av en lang racinghelg for båten holdt ikke 40 i takt hele veien. De dro like vel ifra Moss etter få tak og kunne rope 3xhurra da de krysset mållinjen først.

Nok en regattahelg er over, og Moss har gjort en solid innsats som arrangører, til tross for regn og vind ble regattaen gjennomført på mesterlig vis. Ellers er det verdt å takke rosjef Erik Juel som stilte opp som lagleder begge dager. Han ser fremdeles etter noen som kan ta jobben neste regatta, så de som føler seg kallet kan gi et lite vink. For vi ser fram til like stor deltagelse og minst like mange seire neste regatta!

Takk til Rolf Petter Schønberg for fine bilder!