Norgesmesterskapene 2020

Heldigvis ble NM 2020 arrangert etter en sesong langt utenom det vanlige. Med noen begrensninger ble det litt annerledes enn vanlig, både under oppkjøringen og i regattaen. I oppkjøringen måtte man ta større stilling til hvilke lag som skulle stille i de ulike båtene, ettersom det var begrenset til en båt i 4x/- og 8+ og kun to i 2x/- og 1x. Uttaksprosesser er alltid litt stressende for roerne og for grupper generelt. Inntrykket er at flere klubber, NSR inkludert, vektla bredde der flere av roerne kunne delta. Undertegnede har en teori om at dette gjorde flere av løpene mer uforutsigbare og spennende, da det var flere nye kombinasjoner man ikke visste så mye om på forhånd.

Mesterskapet startet allerede fredag med 8+. Seniorherrene rodde første finale. De gikk offensivt ut fra start, med mål om en lengde på feltet etter 500m. Christiania Roklubb ble med på dansen, men det ble tungt for dem etter en liten stund. Guttene maktet ikke mer enn et halvt slag høyere i takt siste 500m, men da hadde de langt over en lengde på Moss Rk og deretter CR. I mål ble de vinnere med 8 sek på Moss Rk, 10 sek på CR, 12 sek på NTNUI og 28 sek på OSI.

Juniorene stilte i både dame- og herreklassen. Det ble en miks av yngre og eldre juniorer med ulik grad av erfaring i begge båtene. Det ble ikke medaljer denne gangen, men det er veldig positivt for klubben at vi får stilt lag i denne klassen. Seniordamene rodde med sine ulike studentlag, men planlegger røde drakter i 2021!

Det kunne virkelig ikke bli bedre NM forhold enn det var denne septemberhelgen – både fredag, lørdag og søndag! Det var nesten sommerlige temperaturer og for det meste lite vind. Vår Arne Byberg fikk dermed tatt ganske mange fine bilder. Det samme fikk arrangørene også gjort med live streaming, som i følge flere virkelig har satt standarden for fremtiden. Her fikk vi følge lagene tett på fra siden. Og faktisk, etter å ha sett en del på filmen i etterkant tenker jeg at Norge har mange roere med relativt god teknikk – gøy!

HS1x var første finaleløp. Her rodde NSRs Oscar Helvig et sterkt løp mot landets eliteroere. Gutten i rødt tok ledelsen etter starten og holdt den til nesten halvveis, men herifra ble det tøft. Kjetil Borch bestemte seg for å ta initiativet, som kommentatoren stadig gjentok. Det ble sølv til Oscar etter et knakende godt løp! Flere gutter stilte i singel i NSRs farger. Petter Tufte og Ole Amund Storlien rodde forsøk i seniorklassen. Trygve Løken rodde seg inn til 5. plass i finalen i juniorklassen.

Annemieke Schanze, vår nye, svært kompetente roer fra Tyskland satte seg i dobbel med undertegnede, Anna Sture. Etter starten og 700m hadde vi go kontakt med Ålesund Rk, men her også ble det vanskelig å holde følge jo lenger vi kom. Det ble bronse til slutt. Jentene Fabia Emblem og Marie Rudi i juniortoer leverte god roing like etter. De kapret en gjevere valør – det ble sølv! Juniorene Cathrine Blixt og Elsa Marino rodde dobbelen inn til 5. plass en time senere.

NSR makset potensialet med to toere til start i herre senior. Her ble det tett mellom de røde på 2. og 3. plassen, mens Moss Rk med brødrene Solbakken tok ledelsen. Det ble sølv til Matti Saborowski og Patrick Sture, mens bronsen gikk til Peder Playa og Nito Simonsen.

Medaljene kom nesten på løpende bånd utover ettermiddagen. Damene i firer tok en klar seier over CR og Ålesund. Juniorene Kristian Lorentzen, Trygve Løken, Alexander Tindlund og Bror Storsten tok bronse i 4-. Det samme gjorde seniorene i 4x med Sven Ole Nicolaysen, Oscar Helvig, Oscar Wohlfahrt og Hallvard Bjørkelund. Fabia, Ella Hegge, Marie og Lisa Byberg i 4x hadde mål om gull, og det ble gull!

Søndagens finaler startet med et heftig show. Det var Oscar Helvig og Matti Saborowsky som yppet seg med Hortens store sønner Tufte og Borch. De signalrøde draktene ledet an i tusen meter, før godset i den mørkere rødfargen kjørte gjennom og forbi unggutta. Hodene kokte – både roernes og tilskuernes! Horten fikk litt vann ned til Oscar og Matti, men det var mer enn 2-3 sekunder som skilte dem i mål. Ålesund Rk kom inn 3 sekunder bak dem igjen. Nydelig levert!

I DS2- stilte hele to NSR-lag til start. Den ene båten møtte veggen ganske lenge før mål, men den andre Med Krete Koovit og Annemieke Schanze holdt ledelsen til de gule bøyene. Her kom CR i høy fart. I mål skilte det fattige 0,5sek mellom CR på 1. og NSR på 2.

Seniorgutta i 4- rodde så blodet forsvant ut av hodet til stroken, så det ut som. De kjempet med nebb og klør, og var noe skuffet da de endte opp med den sure 4. plassen 1 sek bak 3. plassen.

Fabia, Lisa, Marie og Ella var i skikkelig god form i helgen. De leverte nok et løp i en egen klasse i 4-. Det ble enda et gull til jentene, 10 sek foran neste lag fra Christiania Rk. De eldre jentene hentet inspirasjon og prøvde på det samme i 4x. Det var ikke like suksessfylt, men det ble en bronse!

Kongens pokal gikk til Kristoffer Brun og Maia Lund, begge i lettvekt singel og begge fra Bergens Rk – gratulerer!

Rosjef Caspar løp rundt og ordnet mye som vanlig, Sverke Lorgen gikk rundt og ordnet mye som vanlig, Sverre Løken var både regattalege og nok en altmuligmann i vårt store og ivrige “serviceteam”, og mange mange flere! Takk – dere gjør vår verden, nesten uten at vi aner det!

Se løpene i reprise på youtube – det anbefales! Ved å følge lenken kan du også finne frem til intervjuer med noen av utøverne.

Resultater

NM arrangeres 18.-20. september på Årungen. Det er Horten Roklubb som står som arrangører denne gangen. Som alt annet i 2020, vil det være noen forandringer med årets versjon. Først og fremst starter mesterskapet med 8+ på fredag. Dette er for å spre løpene og antall mennesker som oppholder seg på stedet samtidig. For å holde antallet nede har man også sett seg nødt til å holde Årungen stengt for publikum. Det er trist, men det er lovet streaming av løpene så vi får heie fra sofaen istedenfor!

NSR stiller som vanlig sterkt med lag i de fleste klassene – alle utenom lettvektsklassene. I år er det restriksjoner på antall båter i hver klasse. I klasse med 4+ personer i båten kan klubber kun ha ett lag, mens det i de mindre båtene er lov med to lag. Det blir på den måten færre mennesker og færre forsøk.

Vi gleder oss over at det blir arrangert NM i år. Det er mye arbeid bak arrangementet, da man har måttet tenke ut nye veier og måter for å få et forsvarlig mesterskap. Vi oppfordrer alle til å fortsatt tenke på smittevernet – vask hendene og hold avstand!

Mer info finner du på

Roing.no

Startliste endres stadig, men vi vil prøve å holde den oppdatert her:

Startliste ( oppdatert 17.09)

Kjøreplan oppdatert kl23:59 17.09:

Lørdag:

Søndag: