NSR i Henley Royal Regatta 2010!

NSR i Henley Royal Regatta 2010!

<b>Lørdag 3.juli</b>

09:50 lokal tid møter NSR et lag fra den legendariske Leander Roklub. Ingen annen klubb har flere seiere i Henley Royal Regatta, dette er roklubben med 13 medaljevinnene roere fra OL i Beijing. Dette blir ingen lek. Likevell, det er langt fra umulig. De hadde tregere tid enn NSR under sitt heat i går ved alle målinger. Med en gjennomsnittsvekt på sine 78 kg er NSR lettvektere i forhold til mange av de andre lagene her, men NSR viste at det ikke gjør noen forskjell i gårsdagens race, hvor de vant over en båt med ti kilo høyere snittvekt. Det blir et utrolig spennende løp, men guttene er klare for hva det skulle være, det er nå eller aldri!

Men det skulle da desverre ikke ende så godt som det ble håpet, Leander viste seg for sterke og dro fra hele veien. Guttene er likevell langt fra missfornøyde, de gjorde sitt beste og tapte mot et veldig god lag satt sammen av 4 gutter fra Storbritanias Juniorlandslag. Etterpå inviterte stolte foreldre og fans til en tre-retters lunsj med mer enn nok champagne og Pimms. Nå bærer det ut for festligheter med roere fra alle hjørner rundt om i verden og flott engelske piker!

<b>Fredag 2.juli</b> – Skrevet av Stroke Sven Ole M. Nicolaysen

´The alarm has no purpose today. There was no chance of oversleeping, but who would risk it?´.

Fire spente gutter spiser, varmer opp, og plutselig er de ved start. Måneder med trening over. This is it. Starten går. NSR kjører en vill start i 50 tak per minutt, men faller likevel litt bak. Nesten en lengde. Gutta holder hodet kaldt, og finner rytmen. En rytme som har utviklet seg over lengre tid, og som svært få kan gjøre noe med. De spiser innpå hvert tak, og snart er de side om side. Slik ligger de ikke lenge, for NSR fortsetter å gli ifra. Snart har de en lengde, men der stopper det. De andre angriper. Igjen og igjen, men de kommer aldri foran. De passerer Stewards Enclosure, og en horde av NSR fans heier dem over målstreken. ´Kjøre! KJØØØØRE!´ – roper Tord Sund. Og det gjør de. NSR vinner med 3/4 lengde. Tiden ble 6.51. Dagens desidert beste tid i jr. 4x. Det blir spennende videre!

<b>Torsdag 1. juli</b>

4x møter Maidstone Invicta R.C. & Maidenhead R.C., kl 11.15, lokal tid. Fire nervøse gutter sitter nå på rommet og bygger seg opp.

Tidligere i dag så vi motstanderene komme seg videre. De rodde ikke perfekt, og de var ikke de største vi har sett. Vi har en sjans, men det blir tøft. Vi skal gi alt.

´We can only do our best, so lets do it´

<b>Onsdag 30. Juni</b> – Skrevet av baugmann i firreren Mads Frank

Dagen var kommet for vårt første race. Det var oss i firreren som skulle i ilden. Først kvart over 3 skulle vi ro mot Sports Imperiall Roklubb, så vi hadde god tid på å komme oss igang. Vi sto opp til vanlig tid på morgenen og spiste en god frokost før det bar ned til banen. Under lunsjpausen i onsdagens racing skulle firreren ut på en prøvetur, en runde til start og en psykisk gjennomgang på veien nedover banen. Dette var en spesielt viktig gjennomgang for meg på baug, da jeg står i ansvar for å rope ut race-plan underveise, og jeg trengte en god gjennomgang på forhånd. Forholdene hadde endret seg, og en liten motvind hadde bygget seg opp, sammen med et noe overskyet vær. Dette var noe vi ikke hadde noe imot da dette betydde et noe kjøligere vær. Etter formiddagens treningsrunde var stemingen god, dog spent. Tiden gikk sakte frem mot racet, men da klokken til slutt slo halv 3 bar det ut på vannet. Stemningen var trykket da vi satt oss i båten og begynte å padle lett opp mot start. Oppvarmingen gikk uten noe å klage på, og selvfølelsen var der den burde være når vi stilte oss opp til start. På forhånd var det gjort nøye bakgrunnssjekk og spionering på det andre laget, og vi var usikkre på hva mulighetene var, men vi visste med oss selv at vi kunne ha god fart. – When i see that you are both stright and ready, i will start you like this: Attention, go! – Lød det fra dommeren i følgebåten. Dette be betyr at båtene må så fort som mulig finne retning og gjøre seg klare. I følgebåten satt også trener Esther og fotograf Lars og fulgte spent med. Nervene var nå på topp i båten, her var det vinn eller forsvinn, intet mer, intet mindre. – Are you ready? – En lang pause ventet da dommeren forsikrer seg om at alt er som det skal. – Attention, Go! På et øyeblikk forsvant alle nærvene, det var nå eller aldri. De første 10 takene gikk unna før vi fikk lagt merke til det. – Lengde! – jeg ropte for rytme og lengde, starten var ikke optimal, og imperial hadde lurt til seg en halv lengde. Det var her det begynte å miste seg. Vi ble for stresset og fant ikke rytmen. Imperial tok til seg en lengde til, ikke fort, men de hadde en gjevt høyere hastighet enn oss. Vi fant ikke rytmen og strevde med å finne den riktige båtfarten. Det tok tid, men vi fant tilbake til farten vi hadde funnet tidligere i uken. Ved Barrier (ca 750 meter) hadde de fått halvannen lengde. Det var her vi skulle begynne å virkelig jobbe. Vi fant en bedre rytme, men de holdt forspranget. Vi kjempet så hardt vi kunne, og tok til og med igjen litt på slutten, men dommen ble 1 1/2 lengde, på dagens 5 raskeste løp i cupen, av totalt 16 løp. Det blir da ikke flere løp på oss i firreren, og vi må ta til takke med å være publikum da dobbelfirreren ror på fredag, men nå kan vi benytte sjansen til å nyte Pimms og godt vær langs banen her i Henley!

<b>Mandag 28. & Tirsdag 29. Juni</b>

Treningen fortsetter som tidligere dager, og vær og forhold holder seg om mulig like perfekte! Temperaturen når hele 28 grader rundt lunsjtider, og vinden er såvidt til stedet i det hele tatt. Guttene koser seg med daglig kokkekamp til middag, hvor konkurransen blir hardere for hver dag som går. Her er det ikke bare smak som tells, men like mye er mengde og innsats! Hittil har Markus, David og Nikolai blitt kåret til best på smak, men Lars, Esther og Mads slo til med enorme mengder kyllingsalat, hjemmelaget hvitløksbrød og pasta dagen etter, og imponerte stort med dette måltidet. I morgen er det tid for firrerens første race, mot Sports Imperiall Roklubb, mens dobbelfirreren fortsatt har noen dager med trening før de ror race på fredag.

<b>Søndag 27. Juni</b>

Søndagen i dag har til nå vert som de tidligere dager, en tidlig morgensøkt for å få igang kroppen, og resten av dagen bestående av spising og slumring forran televisjonsaparatet. Wyfold firreren fikk også i dag sjansen til å drive litt spionering på onsdagens ´Det tar nok litt tid å få alt det kjøttet opp i fart, så vi burde greie å lede med en lengde til slutten av Island´

Redaksjonen kan konstantere at stemingen er på topp og vi gleder oss til racingen begynner neste uke!

<b>Lørdag 26. Juni</b>

På lørdag var det duket for to treningsøkter for firreren og dobbeltfirreren, en på morgenen og en på kvelden. Det flotte, dog kanskje litt for varme været, fortsatte også denne dagen. Første økt bestod av intervaller, kortere i race-fart, her rodde dobbeltfirreren og firreren mot hverandre og pushet hele veien. I mellom øktene fant roerne muligheten til å innta store mengder mat i tillegg til soving og bruk av televisjonsaparat. Andre økt var rolig teknisk, her, som tidligere, sykler både trener Roger Wiggin og trener Esther Verburg langs elven å guider de unge til bedre teknikk og bedre roing.

Tidligere på dagen fant også trekningen sted. Dette er en noe mer formell trekning enn den vi finner i norske regattaer, her trekkes lagene ut av en pokal forran interesserte publikumere i byens rådhus. Stemningen var til å ta og føle på når lagene trekkes en for en og om hvem som skal ro mot hverandre. NSRs dobbeltfirrer i Fawley Challange Cup har så gode prestasjoner fra de to tidligere år at de slipper første runde! de går rett videre til andre runde som ikke er før på fredag neste uke, og møter enten ´Maidstone Invicta & Maidenhead´ eller ´The Grange School´. Firreren i Wyfold skal ro første runde allerede onsdag neste uke, og de er trukket å ro mot Sports Imperial Roklubb.

<b>Fredag 25. Juni</b>

Trening begynte fredag morgen, allerede før klokken var slagen 8 var roerne på vei til banen for å pakke ut og rigge båter. En rolig treningsøkt ble gjennomført for å bli kjent med banen og alt som skjer der. Det var mange fornøyde gutter den som rundt middagsbordet den kvelden. Den legendariske Leander Roklubb hadde invitert Henley-deltagere til grillparty, det var intet mindre enn perfekt sommervær, og roingen gikk bare bedre og bedre! Den kvelden fant også kvalifikasjonsløpene sted, NSRs roere, som ikke selv ikke trenger å ro kvalik, tok plass langs elvebredden for å se. Kvalifikasjonen skjer på tid, lagene ror en og en over banen, så det er ikke akkurat spennende racing, men litt spionering på fremtidige konkurrenter er en nødvendighet.

<b>Torsdag 24. Juni</b>

De spente unge roere ankom huset i Henley-On-Thames allerede torsdag kveld. De ti utsendte fra det kalde nord ble fordelt på to hus, de fleste bor i samme hus som i fjor, sammen med 14 roere fra Michigan og to søte styrdamer samt deres trener. De resterende nordmenn inntar nabohuset, så NSR-gjengen er på ingen måte adskilt, og stemningen er nå på topp for å komme igang med roing på Themsen!

<b>Før avreise – om lagene</b>

NSRs ivrigste U21 roere skal også i år til Henley-on-Thames utenfor London for å ro den legendariske Henley Royal Regatta. Det har blitt trent hardt i hele vinter for å legge det fysiske grunnlag, og etter en fantastisk treningsleir i Berlin i påsken fikk de unge rødkledde det best tenkelige grunnlag for årets satsning. Tidlig i sessongen ble det bestemt at to båter skulle sendes til Henley Regatta; En dobbeltfirrer i Fawley Challange Cup, og en firrer uten i Wyfold Challange Cup. Etter mye utprøving i de nasjonale regattaer her hjemme i Norge, og tilogmed litt hemmelig eksprementering i Sverige, er lagene nå klare til dyst! Og med noe hjelp fra Tønsberg roklubb og Sandefjord roklubb sendes 6 stolte rødkledde mot de britiske øyer nå til fredag. Kvalifikasjonsløp er påkrevd i begge de to Cupene som NSR deltar i, grunnet stor påmelding er det kun et fåtall som kommer seg gjennom til første runde. Kvalifikasjonsløpene går på lørdag, kun dagene etter de unge har ankommet landet! Men NSR har år på år vist sin styrke tidligere, og har dermed blitt trukket ut til å slippe kvalifikasjon! Både firrer og dobbeltfirrer kan beholde roen enda noen ekstra dager etter ankomst, og kan nyte og trene i flotte omgivelser før 1. runde begynner onsdag neste uke!

I år er lagene blitt satt sammen av erfarne racere og nytt blod. I 2008 overasket NSR stort med å komme seg til semifinalen i Fawley Cup, to av roerne fra dette laget er i år tilbake! Disse kommer i form av den erfarne og meget godt meriterte stroken Sven Ole M. Nicolaysen. Han blir støttet opp av sin lagkamerat gjennom så mange år, David E. Sture, som også var en del av dobbeltfirreren for to år siden. Også fjorårets Fawley-lag er representert i årets båt. Tharald S. Fongaard sitter i 2 setet, han hjalp NSRs båt til å nå kvartfinale i fjorårets utgave, og er også for tiden blant topp tre singelscullere blant juniorer i Norge. Båten blir bauget av den erfarne baugmannen Magnus Iversen fra Tønsberg, med imponerende resultater både på maskin i vinter og fra både singel og lagbåt i senere tid er han på ingen måte dødvekten i båten. Også han kommer inn fra fjorårets NSR-dobbeltfirrer i Fawley.

NSR har de to siste årene kun deltatt i Fawley Cup, en cup for juniorer, men de unge vokser til og det er nå flere av de unge, ivrige som har gått over til U21. Dette betyr at ikke alle kan delta i Fawley i år, og derfor introduserer NSR i år en satsning også mot Wyfold Challange Cup, en cup for senior klubblag i firrer. I årets NSR-lag finner vi Markus D. Q. Holmemoe, nyinflyttet fra Ålesund til Oslo, og rodde i fjor med NSRs satsning mot Jr. VM, han vant også i junior-firrer i Holland-Beker-regattaen i fjor, men han har aldri rodd Henley Regatta før. I 2 setet sitter Nikolai N. Riibe, den eneste i laget som har rodd i Henley før, da han stroket fjorårets NSR-dobbeltfirrer i Fawley. Rytmen i årets firrer settes av Øyvind Lavoll fra Sandefjord roklubb, sammen med Markus vant han i fjor junior nordisk mesterskap i toer uten, og han har i mange år kunnet vise til å være en av de beste juniorer i landet! På baug sitter NSRs lokale lettvekter, Mads Frank. Han ble etter en skuffende sessong i fjor satt som reserve for NSRs dobbeltfirrer i Fawley, men gjør nå sitt for å overgå fjoråret med en god prestasjon i Wyfold Cup!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *