Head of the Charles 2014

Verdens største todagersregatta ble i helgen arrangert i Boston for 50ende gang. Årets jubilemsutgave var derfor spekket med rostjerner fra alle land, inkludert en god delegasjon fra Norge. Totalt 8000 deltakere og 300 000 tilskuere langs elvebredden til Charles River er med å skape en atmosfære som bekrefter roings posisjon som en stor verdensidrett. Strålende sol og 24 grader var heller ikke med å dra stemningen nedover blant den oppmøte fansen fra universiteter som Harvard, Northeastern, BU og MIT som til daglig trener på elven.

 

Verdensmesterene i tungvekt dobbeltsculler fra 2013, Nils Jacob Hoff og Kjetil Borch stilte som i fjor i singelsculler.  I fjor dominerte de klassen ved å ta dobbeltseier, med sistnevnte som vinner av den prestisjefylte klassen.  I årets utgave ble imidlertid begge disse kjempene og Mahe Drysdale (NZL) satt på plass av en  Harvard-roer på 70 kilo (som forresten satte verdensrekord i Amsterdam-VM på 6.44, og hadde nok noe fordel av lokalkjennskap på elven).

 

Norsk roings grand old man, Olaf Tufte tok også turen til Boston, og stilte likeså godt i to klasser. Lørdag rodde han dobbeltsculler med tjekkern  Ondrej Synek som nylilg forsvarte tittelen som verdens beste singelscullerroer i Amsterdam. Den meriterte duoen måtte imidlertid gi tapt til regjerende verdensmestere fra Kroatia, brødrene Sincovic.

 

Men det er åtter som gjelder i USA og dagen etter ble de satt sammen i en legendarisk åtter med nevnte Mahe Drysdale, brødrene Sinkovic og 4 andre i ”The Great Sculler Eight”. Den norske lettvektsdobbelen med Kristoffer Brun og Are Strandli, som har hatt en meget god og jevn sesong i sin parårede båt tok utfordringen sammen med 6 andre av verdens beste lettvektsroere om å stille en ”Great Lightweight Eight”.

Dette mye omtalte åtterløpet er kanskje med det beste feltet verden noen gang har sett; landslag som USA, Polen, Tyskland, de beste amerikanske collegelagene og altså 3 båter satt sammen av verdens beste roere. I tillegg hadde roings største stjerne Hamish Bond (NZL) satt sammen et drømmelag av enåretroere., ”The Greatest Eight”.

Men det var scullerroerne med Olaf Tufte i spissen som viste seg å være sterkest etter et utrolig sterkt løp opp de 4800 meterne!

 

I tillegg til de nevnte landslagsroerne deltok også en norsk åtter med topproere fra 90 tallet.  Men årevis med erfaring og totalt 180 NM-gull var ikke nok til å hamle opp med de amerikanske ungguttene i klubbklassen. NSR-roerne lå lenge på 7. plass, men etter en bråstopp på grunn av en kollisjon med en annen båt og nesten en bro, raste de ned på listene og endte på 14. plass av 50 lag.

 

Av andre andre norske deltakere rodde Ole Henrik Bang-Andreasen og Birgitta Husebye (begge fra Fana) i Northeastern University sine toppåttere, Nicolai Wiik (CR) for Harvard University og Anders Smedstrud (CR) for Colombia University

 

Norge satt definitivt et preg på jubileumsutgaven av Head of the Charles, og det er liten tvil om at vi er ønsket tilbake.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *