Utenriksstoff – Regate de Masse i Frankrike

Jonas Juel og Andreas Clifford har deltatt i stor regatta i Frankrike – les flott artikkel fra Jonas her!

17.mai-helgen dro Andreas Clifford og undertegnede sammen med min far Erik til Frankrike for å ro regattaen Journées de masse i byen Mantes la Jolie utenfor Paris. Regattaen går over to dager, og er en fin mulighet for oss å se hvordan vi ligger an i forhold til franskmennene.

Torsdag morgen ankom vi Paris. Det første vi gjorde var å rigge ned båtene vi skulle låne fra klubben ACBB i Boulogne. Vi fikk låne hver vår Filippi singel og en Filippi dobbel, så utstyret var det i hvertfall ikke noe å klage på. For øvrig er det verdt å nevne at roklubben ACBB, i dag en av de større i Frankrike (ranket som 5. beste klubb i første divisjon), har både båthall, båtpark, klubbhus og treningsrom norske roklubber bare kan drømme om. Her er alt stort, nytt og moderne. Men de må ro på elven Seine og der er forholdene stort sett dårligere enn i Frognerkilen en varm sommerdag med solgangsbris.

Etter riggingen dro vi ut på en liten joggetur, og på kvelden vi fikk en liten omvisning i Paris av mine besteforeldre mens Erik var syk og holdt sengen. Vi begynte å bli klare for helgens regatta. Dagen etter fikk vi testet båtene på regattabanen. De føltes gode, men det gjorde dessverre ikke kroppene våre. Selv en 250meter i singel virket slitsomt, og utover kvelden fikk vi begge feber. Lite tydet på at vi kunne stille i noe løp, hverken lørdag eller resten av helgen.  Men heldigvis følte alle seg bortsett fra Erik betraktelig bedre morgenen etter. Likevel var det med en viss usikkerhet vi begge satte oss i hver vår singel for å ro forsøk i juniorB 1x. Det viste seg heldigvis at usikkerheten hadde vært helt grunnløs. Vi fikk begge rodd gode løp, og vi merket lite til gårsdagens plutselige sykdomsanfall. Etter forsøket var det bare å vente og se om tidene var gode nok. Systemet fungerte slik at de syv beste tidene gikk til A-finale, de syv neste gikk til B-finale og resten røk ut. Med til sammen 40 båter med var dette brutalt, så her gjaldt det å kjempe hele veien. Da tidene kom ble det klart at jeg hadde klart å kvalifisere meg til A-finalen. Andreas var dessverre uheldig og havnet utenfor finalene. Men han fikk likevel sjansen da en av ACBB sine åttere manglet en roer til sin B-finale. Dermed måtte vi begge begynne å forberede oss til et nytt løp. Mellom løpene fikk vi blant annet testet ut kafé-fasilitetene i Mantes. Her ble det på ekte fransk vis servert velsmakende varer som baguette, croissant pommes frites og øl.

Finaleløpene begynte å nærme seg. Andreas fikk møte mannskapet han skulle ro med i åtter, og det var ikke smågutter. To av dem hadde skjegg! Likevel hadde Andreas overtatt setet til en som var betydelig mindre enn seg, og dermed fått en litt for lavt rigget båt. Dette ødela litt av opplevelsen ved å ro, men med kraftige åretak rodde båten inn til en sterk 3. plass i B-finalen, totalt nummer ni. Så var det tid for finale i 1x. Smånervøs registrerte jeg før start at alle jeg skulle ro mot enten var mye høyere eller bredere enn meg. De fleste av dem var begge deler. Men alt dette var det ikke mye tid til å tenke på, for etter å ha blitt rettet opp og startet på et språk jeg ikke behersket var løpet i gang. I motsetning til et vanlig norsk løp, der båtene blir godt spredt utover banen etter kun få tak og det å finne en god rytme virker som det enkleste i verden, var det jevnt fra start til mål. En god rytme var det vanskelig å finne, her var målet bare å putte så mye kraft som mulig i hvert åretak og unngå å bli frarodd. Lenge lå jeg på 5. plass, men etter en taktøkning ved 500metersmerket var jeg oppe på 4. plass. De siste 250 meterne glemte jeg alt som het teknikk, og tenkte kun på å gå til med så høy takt som mulig. Denne planen lyktes jeg ikke helt med, og jeg beholdt fjerdeplassen min over målstreken, knappe fire sekunder bak vinneren, etter 1500 harde metere. Da jeg kom inn på brygga var jeg så sliten at jeg glemte å holde balansen mens jeg åpnet svivelen, og vips, så var jeg i vannet, vel uvitende om at vannet i denne kunstige innsjøen kommer fra Seinen, og er enda mer skittent enn Årungen. Nå var heldigvis dagen over, så en våt rodrakt gjorde ikke så mye.

Morgenen etter var vi tilbake på regattabanen, denne gangen for løp i 2x. På grunn av løpsoppsettet ble vi nødt til å ro i junior A i stedet for juniorB. Her er konkurransen langt hardere, og distansen 2000 meter. Starten gikk, og vi kom godt avgårde. Båten gled fint gjennom vannet og teknikken fløt bra. Da vi krysset mållinjen var vi nummer tre i vårt heat, en halv båtlengde bak nummer to. Håpet om en B-finale levde, selv om det var hele 37 startende i vår klasse. Men da tidene kom opp fikk vi se at vi hadde kommet på 17.plass, og at vi dermed manglet bitelitt for å nå en finale. Litt surt, men vi hadde gjennomført et bra løp, og var fornøyde med dagen. Erik, som kvelden i forveien hadde erklært seg feberfri, men fortsatt var tett i nese og hals skulle ro åtter i åpen klasse med noen gamle rovenner. Båten tok en knusende seier i forsøket, men etter det sa Erik stopp. Han brukte nærmere 40 minutter for å få tilbake pusten og 1000 meter i 37-38 i takt var i overkant for en småsyk kropp. Heldigvis fant lagkameratene hans en erstatter og båten vant en vel så overlegen seier i finalen

Resten av dagen ble brukt til å se på løpene, og det var ikke rent få. Det raste båter over banen i et bankende kjør, nesten alltid med en båt i hver av de syv banene. Det var kanskje bare skryt, men noen mente at dette var Europas største regatta, målt i antall deltakere. Det er i hvert fall Frankrikes største og i løpet av helgen rodde 1046 båter 166 heat og 86 finaler.  Det var minst 20 båter i nesten hvert løp, enten det var dobbel åtter junior C eller masters. Regattaen var en fin erfaring utenlands, vi fikk prøvd oss mot noen av de beste franske roerne og vi har nå en klar idé om hvor mye treningsarbeid som kreves for å lykkes internasjonalt. En stor takk til ACBB og spesielt hovedtrener Cedric Toublan som lånte oss båter og tok godt vare på oss.

Skrevet av Jonas Slettemark Juel

 

3 replies on “Utenriksstoff – Regate de Masse i Frankrike

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *