Baltic Cup 2015

Les Jonas Juels opplevelser ikledd Norges farger i Baltic Cup – både fra regatta og disco!

Helgen 25.-27. september var det igjen duket for Baltic Cup, denne gangen i Jönköping i Sverige. Norge sendte i år en rekordstor tropp bestående av 24 roere, herav tre NSR-roere. Elisabeth Wiik var tatt ut i 4- sammen med roere fra Bærum og Christiania, mens Pierre Bret og Jonas Juel var tatt ut i 2- sammen. Også på trenerfronten var NSR godt representert, med Maarten som trener for Pierre og undertegnede i 2-. Bare det å bli tatt ut var en god prestasjon i seg selv, men nå gjaldt det altså å prestere godt i selve konkurransen.

Reisen begynte på Årungen fredag 25. september. Herfra ble den norske troppen fraktet i biler til Jönköping. Etter en femtimers biltur ankom vi Jönköping, nærmere bestemt Munksjön, en innsjø sentralt plassert i Jönköping by. Etter litt rigging var alle klare for en kort økt for å teste båt og form. Det ble raskt konstatert at de første 500 meterne var mistenkelig korte, nærmere bestemt 150 meter for korte. Med andre ord var regattabanen bare 1850 meter lang, og vi kunne dermed på forhånd gratulere hverandre med nye personlige rekorder for løpene dagen etter. Den relativt korte distansen til tross, vi visste alle at løpene kom til bli beintøffe, størrelsen på konkurrentene våre tatt i betraktning. Blant de tyske jentene var det få som var under 180, og det fantes hverken polske eller tyske gutter uten legger større enn undertegnedes lår. Kort sagt, det var få i den norske troppen som følte seg spesielt store da middagen ble inntatt på regattabanen, ei heller da vi ankom utøverhotellet. Men etter en liten peptalk med Maarten bestemte vi oss for at konkurrentenes størrelse ikke skulle skremme oss, og at vi heller måtte gjøre det vi kunne for å hevde oss i toppen.

Lørdagen begynte med en kort runde på Munksjön rett etter frokost før årets regatta ble høytidelig åpnet med åpningsseremoni. Etter dette var det klart for forsøksløp. Ingen av båtene der NSR-roerne var representert hadde forsøksløp, men vi hadde derimot «race for lanes», altså løp som avgjorde banefordelingen til finalen. Her møtte jentenes 4- Danmark, Polen og Tyskland. Roingen til den norske båten gikk ikke helt som planlagt, og de måtte se seg slått av alle de andre båtene. Heldigvis mistet jentene på ingen måte motet av den grunn, og de var klare for å bite kraftigere fra seg i finalen. Guttas 2- møtte Tyskland, Latvia, Litauen, Sverige og Danmark i sitt løp, og endte på 4.plass. Med unntak av noen små problemer med styringen var løpet bra, og avstanden opp til Litauen på tredjeplass var ikke lenger enn at medalje skulle kunne være innen rekkevidde i finalen. Tiden mellom løpene ble brukt på spising og hviling, samt litt storøyd beundring av tyske roere som på ingen måte hadde blitt noe mindre siden i går.

Neste løp for NSR sin del var finalen til jentenes 4-. Her gikk roingen mye bedre enn i heatet, og avstanden opp til båtene var kraftig redusert. Likevel var det lite å gjøre med de tre første båtene, og den norske båten måtte ta til takke med en fjerdeplass. Løpet i 2- for guttene ble dessverre en liten skuffelse. Gutta gikk ut med det de hadde i håp om en plass på pallen, men fikk fort merke at danske og litauiske roere ikke er til å spøke med. Med tusen meter igjen var både Danmark og Litauen forbi, og det nærmet seg slutten på kreftene til Norges toer. Med 250 meter igjen gikk de norske på en god gammeldags smell, og i mål var de litt for langt bak noe som kunne minne om en pallplassering. Det ble til slutt femteplass. Skuffelsen var lett å spore, men heldigvis ikke større enn at ble ristet av etter middag og utøvernes disko. Diskoen var en fin mulighet til å bli kjent med roere fra andre land, samt at vi fikk trent oss til fremtidige vårfester. To fluer i en smekk med andre ord. Kvelden ble avsluttet 21.00 på grunn av tidlige forsøksløp på søndagen, noe som så ut til å skuffe de polske trenere, som åpenbart bare hadde varmet opp.

En prestasjon i løpet av dagen som imponerte mange, undertegnede inkludert, var Norges representant i 1x, Martin Steinnes fra Bergens roklubb. Martin tok bronse på lørdagens løp, og avgjorde kampen om bronsen med et tidels sekund til sin fordel. Dette er helt klart en roer for fremtiden, og det blir spennende å se hva han kan få til neste sesong.

Søndag hadde hverken jentenes 4- eller guttenes 2- andre løp enn finale. Distansen denne dagen var 500m, noe som betydde helt andre kriterier for å få til et bra gjennomført løp. Jentenes 4- så ut til å fikse dette, og lå store deler av løpet an til å kunne ta en bronsemedalje. Dessverre seg Polen litt ifra mot slutten, og den norske båten endte dermed utenfor pallen. Litt senere var det klart for herrenes løp i 2-. Også her lå den norske båten lenge på tredjeplass, på det meste nesten en lengde foran Litauen. Mot slutten ble det imidlertid litt for tungt for de to NSR-roerne, og de måtte til slutt se seg slått av både Danmark og Litauen i kampen om bronsen etter en noe klønete avslutning på løpet. Vant gjorde Tyskland, foran gårsdagens vinnere Sverige.

Etter løpet gjenstod det bare å pakke båtene på hengeren og få i seg litt lunsj før vi var på vei hjem igjen. Alt i alt var regattaen en positiv opplevelse, til tross for at roingen kunne gått bedre. For alle NSR-roerne i den norske troppen var dette første gang med flagget på brystet (forhåpentligvis ikke siste), og roingen bar nok litt preg av høye skuldre grunnet dette. Pierre og undertegnede har fortsatt en sesong igjen der vi kan stille i Baltic Cup, og vi håper selvfølgelig å få være med neste år også. En stor takk til trenerne våre Maarten og Marte (trener for jentenes 4-), som fulgte oss opp gjennom hele helgen. Neste år skal Baltic Cup avholdes i Hamburg, en bane vi har mange gode minner fra allerede.

Jonas Slettemark Juel

Søster Sara Juel har tatt mange fine bilder som kan sees på vår facebookside!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *