60 pluss i Hamburg!

For ett år siden reiste 60 Pluss på tur til Roskilde. Da ble det foreslått tur til Hamburg året etter. I høst skrev Carl så et brev til kontakten Jens hadde gitt oss, Hans-Heinrich Busse, Ruder-Gesellschaft Hansa, og vi ble invitert til å besøke en av Hamburgs mange roklubber, Hansa, den fjerde eldste startet i 1824.

Hvem ville med? Vi fikk 23 påmeldinger, som etterhånden ble til 19. Da måtte vi finne et sted å bo! Brever ble skrevet til fem hoteller funnet omkring roklubben Hansa på Schöne Aussichte både på tysk og engelsk, ikke svar å få. For å få rabatt på Colorline måtte vi være over 20, heldigvis hadde Kjersti en bekjent der, så vi fikk det noe rimeligere på et vis, selv om vi kun var 14 på uttur og 11 på hjemtur ( Wenche måtte melde avbud grunnet sykdom), i tillegg oppgraderte han Kjerstis kabin, men dessverre overtok en annen person bestillingen (med mye rot frem og tilbake) så Eli, Gjert, Marit og Leif vant i lotteriet og fikk to flotte oppgraderte kahytter med alt fint, deriblant et oppfylt kjøleskap. Ved hjelp av første kontakt på Colorline fikk vi da straks kontakt med Hotel Alsterblick, Swanenwik, tett ved vann og roklubb. Dette er et gammelt og vakkert hotell, men under ombygning, det hjalp på hotellregningen, ca. 10% avslag. Frau Schröder og jeg hadde mange samtaler, da den opprinnelige bestilling måtte endres grunnet omplasseringer og avreiser andre dager, det ga oss noe hodebry, jeg, der skulle ha betaling fra hver gjest, og Frau Schröder, der skulle ha betaling for hvert rom. Carl var finansmann, samlet først betalingen til Colorline, dernest 50% forskudd fra hver deltager for hotell, som ble sendte til Frau Schröder i god tid. Carl hadde mange mailsamtaler med Hans-Heinrich, gjerne via sønnen Jacob, der hjalp med tyske brev og togbilletter Kiel/Hamburg. Vi var engstelige for, om vi kunne ro disse båter med parårer, Skullerbooten, derfor ble det satt en veldig aksjon i gang for å øve, og takket være Carls og Jacobs store tålmodighet, fikk flere av oss litt styr på å ro med parårer.

Avreise tirsdag 7. juni, vi hadde bestilt bord kl. 18.00: 14 gjester, to retter og ett glass vin. Kelner mente først vi sto på to retter, men på to retter kunne vi ikke velge mellom forrett og dessert. ÆV! Men hyggelig ble det. Kjolefremvisning hos Eli og Gjert med noe attåt. Tog til Hamburg fra Kiel og Buss 6 til hotell, her ble vi mottatt av Frau Schröder og en museumsgjenstand av en heis; men den gikk, og alle var fornøyd med rommene. Vi møtte fly-folket og gikk til roklubben, hvor vi engstelig så litt til båtene, kunne vi ro dem? Kl. 19 ble vi invitert inn i en stor sal oppdekket i norske farger og ønsket velkommen av Hans-Heinrich og Gerhard. Vi fikk servert to gode retter mat og kjøpte drikke til. På hjemturen til hotellet besøkte vi Alster Perle, den lå med utsikt til Aussenalster, hvor det var stor aktivitet med seiling og roing.

Torsdag 9.30 styrte Judy gymmen, oppvarming på gressplenen ved roklubben. Hans-Heinrich beroligede de nervøse norske roere med sin måte å styre alt på, dem med en åre, Riemenboot outrigger, fikk Gerhard til cox, og i to andre paråre-båter, Skullerbooten outrigger, coxet vi selv, men med Hans-Heinrich i følgebåt. Gerhard uttalte, at han hadde vært redd for sitt liv på første del; men etter lunch gikk det fint. Det var så vakkert, rodde til Rådhuset og snudde og kom inn på små kanaler med vakre hus, alt var så frodig og grønt, fuglesang over alt og svaner med unger, sothøner og alle mulige slags ender. I en sidekanal møtte vi Ursula i Kvinnenes Roklubb, hun hadde kjøpt mat inn for 700 kr, pålegg og brød og kaffe, hun var rørende søt og hjelpsom. Etter lunch gikk turen inn i en kanal tett ved roklubben, Langer Zug, overalt kanaler. En øl måtte jo til etter dette, og da fant vi stedet nær klubb og strand, Alster Cafe’, da fløt snakken lett. Middag på gresk restaurant viste seg å være feil, vi hadde bestilt på REXROTH rett overfor, nydelig servering. Etter middag en lille samling i BYNTZE hvor vi nød et kvelds-glass og en snakk.

Neste dag hadde Hans-Heinrich store planer for oss, buss, tog og buss til Bergedorf, her møtte vi en annen roer der hjalp oss med å få båter ut fra Ruder-Gesellschaft BERGEDORF klubblokale ved Krapphofschluse. Vi skulle ro på Dove-Elbe, et sted hvor man har regatta, deltagere blir sendt ut med 1 minutts avstand og ender opp ved Ruder-Gesellschaft Bergedorf. Akk så skjønt å ro på denne kanal, det var jo som å være i Danmark, flotte hester, kuer med kalver, storken sto på marken, gjess og ender, så H.C. Andersensk. Etter 7 km kom vi til Regattaen Hamburg-Allermöhe. Tilbake igjen spiste vi Ursulas rester, vi takket Hans-Heinrich så mye og leverte NSR,s flagg, caps og en røket laks og fikk hilsener med til Jens og Marianne.

Lørdag var rusletur i Hamburg, det er grønn sti langs hele Aussenalster kun avbrutt av bruer. De fleste løper, enkelte går; men Tor hadde ikke, i all den tid han satt ved frokostbordet, sett noen gå. Vi så Rådhuset, en fantastisk flott bygning, St. Nichlas Kirke, der ble bombet under krigen, men hvor tårnet nå er under restaurering, Gamle Byen, hvor alt var store nye bygg og intet gammelt, og spiste på en flytebrygge i Deichstrasse, en plass med gamle huse. Hjemme fikk vi mast oss inne på Den Greske restaurant, selv om det var lørdagskveld, og der fikk vi nydelig gresk mat.

Avskjed neste morgen, kom i god tid til Bahnhof, kjørte til Kiel. Her hadde vi god tid og gikk igjen en tur inn på Die Blaue Engel, noen var tørst, og ellers et fint sted å vente. Hjemtur rolig til kl. 20.30, da var det avskjed hos Eli og Gjert, sangen løftet seg i solnedgangen.

Takk for turen

Birgitte Bruaset

P.S. Tyskerne har veldig styr på orden, båtene var lette og gode å ro.

 

 

3 replies on “60 pluss i Hamburg!

 • Eli Strømsheim

  Heldige 60+ som har så hyggelige medlemmer og som ovenikjøpet er ivrige og ganske gode til å ro.

  Svar
 • Anonym

  Dear 60 Pluss members,
  We were glad to have you as guests in Hamburg and row with you.
  We are pleased that the visit was enjoyful for all of you. Please keep Hamburg in good mind.
  We send best wishes from a rowing tour in Poland (Oberlaender Kanal) where we have spent the half of our tour.
  Kind regards from Gerhard and Hans-Heinrich

  Svar
 • Anonym

  Dear 60 Pluss rowers,
  It was a pleasure for me, to support your Hamburg Rowing Tour 🙂
  Best regards from the Alster
  Ursula

  Svar

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *