News from Bergen

For 11 gang var det duket for Studentmesterskapet i roing på Nordåsvannet i Bergen. Værgudene sørget for et perfekt utgangspunkt og la alt til grunn for en regatta i en ellers regnfull by. I ukene før hadde det utspilt seg en god blanding av spionasje og temperaturmåling på sosiale medier. Flere filmer og bilder ble delt på Instagram med skremmende hashtags som #passderentntu og #BSIpassdere. Det ryktes nemlig at bergensklubbene skulle gjøre et forsøk på å skyve NTNU av tronen som beste studentklubb i Norge.

 Hvem skulle klare å true Sven Ole Nicolaysen som nylig har mottatt en ridderorden for sin langvarige innsats for NTNUI roing. Det var flere faktorer som spiller inn. Petter Tufte som måtte nøye seg med NTNUs andrebåt grunnet fravær forbundet med satsning mot landslaget, gjorde at den ellers så erfarne båten til Nicolaysen måtte søke andre ressurser. Den andre avgjørende faktoren lå i et tilsynelatende sterkt lag fra den nylig grunnlagte (2015) studentklubben, Bergen Studentidrettslag Boat Club (BSI BC). I deres førstebåt satt det flere eminente roere med kjente navn som Erling Øyaseter (Os), Henrik Hauge (Bærum), Arne Hadler-Olsen (Os), Sjur Sunde Kleive (Ålesund), Aksel Devold (Ålesund) og sist med ikke minst vår egen Philip van Heesch (NSR). Det hadde kommet trønderne for øret at Philip, som fullfører sin mastergrad i Bergen, hadde tatt tak i BSI BC tidlig høst og dratt dem opp på nivå.

Det var ikke bare BSI BC som var vurdert som en trussel for NTNU. Både NHH med Erik Sebastian Ranberg i spissen og Sjøkrigsskolen (SKSK) som stilte sterkere enn noen gang med både morgentreninger kl 0545 og kveldstreninger, lå alt klart for en thriller uten like med flere kjente roere.

Lørdag kom NTNU som vanlig mannsterke med over 40 pax i sine beskjedne grønne uniformer. Solen skinte og ivrige roere bar båtene på vannet. Det første herreheatet viste tydelig det man hadde fryktet. SKSK tok en klar seier foran NHH som spurtslo NTNUs andrelag med et knapt sekund. De måtte ro oppsamling. Herrenes andre heat lå favorittene fra NTNU og utfordrerne fra BSI BC. NTNU var som alltid kjapt ut fra start og holdt ledelsen klart inn til mål med behagelige 10 sekunder over et BSI BC-lag som kunne skylde på navigeringsproblemer, men som likevel sikret direkte finaleplass.

Frem til finalen var det mye nerver på land, både blant utfordrerne og favorittene. På vannet ble det ikke annerledes. Ved starten hersket det fullt fokus og da quickstarten gikk var det klampen i bånn. NTNU1 hadde igjen en god start, men denne gangen hang BSI BC seg på sammen med SKSK. Halvveis i løpet hadde NTNU opparbeidet seg en god ledelse på godt over en båtlengde mens BSI BC kun hadde noen seter på SKSK. Men så kjørte BSI BC inn støtet. På 20 tak hadde de lagt SKSK bak seg og tok opp jakten på NTNU og Nicolaysen. Det som nesten hadde blitt to båtlengder var nå nede under en båtlengde. Tross det tapre forsøket til BSI BC hadde NTNU rutinen i behold og klarte å holde unna med 3,5 sekunder, men fikk for en gangs skyld kjent på en trussel som gjennom årene er forventet å vokse. Hverken seieren eller nederlaget ledet til sure miner, noe som tydelig kom til syne under forbrødringen på bryggen.

Men det var ikke over her. Banketten sto for tur. Kadettene ved Sjøkrigsskolen inviterte til storslagen fest i Bergens beste lokaler ytterst i Laksevåg. Samtlige klubber hadde kledd seg i all sin pomp og prakt og ble det servert nydelig mat med passende drikke. Medaljer ble delt ut og taler ble holdt tradisjonen tro. Men det var ikke bare medaljer og gode fasiliteter som fristet. Med hver sin edle medalje rundt halsen var ikke storsjarmørene Sven Ole og Philip til å holde tilbake og kjørte i kjent stil en forrykende bankett.

Med dette er det en glede å se at studentroingen tar til og stadig utvikler seg. Årets arrangement har satt en god standard for neste år og kanskje man ser noen Osloklubber neste år.

https://www.facebook.com/events/186799795151275/ eventuelt flere bilder finnes her. De flotte bildene under er det Adrian Grindbakken som har tatt.

Philip V H

2 replies on “News from Bergen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *