Rapport fra Nordisk!

I år var det Finlands tur til å arrangere Nordisk Mesterskap som ble avholdt i Tampere, noen timer nord for hovedstaden, Helsinki.

Fra NSR var 6 juniorer tatt ut til å representere fedrelandet etter tre kvalifiseringsregattaer tidligere i sesongen, mens det på seniorsiden var åpne klasser. NSR-stilte også her med to mann.

Klokken 11:30 på torsdag 15. juni var det felles oppmøte på Årungen for hele norgestroppen som skulle reise til Finland med buss. Før avreise ble det utdelt rodrakter etter at de siste båtene var lagt og bundet fast i hengeren som skulle kjøre i 25 lange timer mot mesterskapsbanen i øst.

På juniorsiden ble alle satt opp i samme løp begge dager, hvorav det lørdag var Nordisk for de minste klassene (1X/2X/2-), mens søndagen var de lengste båtene som skulle kjempe om titlene (4X/8+). Årets forsidegutt på juniorsiden, vår Jonas, skulle få måle krefter mot enorme Bastian Stecher fra Danmark, fersk sølvmedaljevinner fra Junior-EM i singel. Ikke mange tak var tatt før det var klart at at det var disse to kampen ville stå mellom, og i sterk motvind beit Jonas svært godt fra seg. Godt underveis ledet yngste Juel på Stecher, som nok hadde sett for seg en roligere dag på jobben på idylliske Kaukajärvi. Tredje 500m ble noe tyngre for vår mann, og på 1500 hadde Stecher mest igjen på tanken. Kampen sto likevel helt ut, Jonas fant nye krefter de siste par hundre, og det skilte ikke mange sekundene ved målgang. Attpåtil stoppet en forvirret nordmann idet hornet lød for dansken, før han igjen fikk kastet seg på årene og tatt siste tak. Dansken ble nordisk mester, Norge nr to, foran Finland og Sverige.

Søndagens løp var ikke helt ulikt (selv motvinden lignet), med en helt jevn kamp veldig lenge, men Jonas var piggere, oftere i tet og fulgte danske Stecher godt inn i siste halvdel. I mål var differensen ett sekund mindre enn dagen før, og bare en drøy lengde skilte de to da hornet igjen fikk gjalle. Det luktet god internasjonal klasse av dette.

Den norske åtteren hadde Hanna Kaupang Petersen (cox), Sam Lorgen, Kristian Søhr, Andreas Clifford og Petter Arnøy om bord, og sammen med fire roere fra CR hadde de hatt et par ukers oppladning på Bogstadvannet. Selv om høysnue og forkjølelse hadde lagt en demper på noen av utøverne i forberedelsene, var alle klar lørdag for en slags oppvarming til søndagens mesterskapsrace. Lørdagsløpet ga en pekepinn på at Danmark nok ville bli sterke, men en norsk fly-or-die taktikk søndag kunne kanskje skape uro og usikkerhet i den danske båten. Det var i alle fall planen. Søndag raste den norske båten ut fra start i et forrykende tempo og holdt godt følge med danskene. Halvveis var det fortsatt usikkert om taktikken hadde effekt, men danskene var i alle fall fortsatt i sidesynet, men med en liten ledelse. Det hadde blåst opp ytterligere og den norske båten ble urolig (og uryddig), og ga fra seg initiativet. Danskene spiste meter etter meter på Norge og Norge ble etter hvert liggende på en trygg andreplass, med god margin ned til Sverige og en russisk senioråtter, mens danskene kjempet seg inn til seier, tittel og pokal. Fly-AND-die hadde likevel delvis lyktes, og løpet var en god forbedring over lørdagens innsats. Som bevis på utmattelsen lå alle 8 i båten rett ut etter målgang.

På seniorsiden skulle Petter vise seg fram fra en svært frisk side under lørdagens tittelløp i sculleren. Den soleklart beste tiden i forsøket viste seg å være en god indikasjon på Petters styrke når det virkelig gjaldt. Måltårnet hoiet (og harket) nordmannen inn mot mål, en liten lengde foran svenske Brogh, men med et hav ned til finske Jousimo og resten av feltet. Ergo ble Petter Nordisk Mester!

Ikke nok med det; Petter byttet båt og årer til søndagens toer-uten, med vår god-i-alt trener Matti som makker. Nordisk Roforbund hadde lagt tittelen i denne klassen til søndagen, noe som passet NSR-duoen perfekt. De knallet til i motvinden og det ble tidlig klart at kombinasjon Saborowsky/Tufte fikk såpass fart på skuta at det bare ble et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli. Vår nykomponerte mesterskapsbåt tok tittelen akkurat som de ville, langt foran et svensk mannskap, som igjen var like langt foran den finske kombinasjonen. Igjen, Tufte og Matti ble Nordiske Mestre! Petter var dermed også sterkt bidragsytende til at Norge endte som mesterskapets beste nasjon (junior+senior).

På juniorsiden ser vi likevel at det er én nasjon som regjerer: Danmark. Bortsett fra i DJA1X (Amanda Helseth), og HJA2 (2*Wie) – gratulerer til dem! – rasket våre naboer i sør med seg alt av gull og titler. De gjør noe rett og vi må prøve å finne ut hva.

Sam Lorgen

2 replies on “Rapport fra Nordisk!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *