VM i Florida – recap av finalen

VM 2017 arrangeres i Sarasota i Florida, USA. Over 20 år har gått siden dette var arrangert i Statene, og nå virker det som de virkelig har slått på stortromma! Det ryktes at de sprayer den nylagte plenen grønn hver morgen. Banen og anlegget er stort og nytt, selv Tufte ble imponert. Det er høye temperaturer, men en veldig liten bris avkjøler roerne på vannet. Det er andre ting enn temperaturen som får roerne til å svette, for i vannet kan man av og til få øye på noen nesebor og øyne som bryter overflaten, men de sier alligatorer bare spiser hver tredje måned.

Oscar Helvig og Petter Svingen fra favorittklubben på Bygdøy, nemlig NSR, ror i Norgesfarger i hver sin dobbeltfirer. Anna Sture drar i skrivende stund over for å heie på roerne. Det smerter å sitte ved siden av og se på, men man kan sikkert oppleve andre fine ting i Florida. Jeg håper på stadige oppdateringer i løpet av dagene som kommer!

Dobbeltfireren i A finale

Guttene i dobbeltfireren var klare og selvsikre før finalen, og det var med det rette ambisjoner om medalje. Etter oppvarming ble det litt endring i planene. Stroken i den britiske båten hadde rett og slett røket noe i ryggen i minuttene før starten som skulle gå kl 12:10. Kl 12 løp britene rundt blant publikum og søkte etter reserven, som også rodde dobbel for GB. Han fikk kastet seg inn i båten og de rodde opp til start. Starten ble noe utsatt, så de norske tok et par runder til i banen sin. Tjue minutter etter var løpet igang. Nordmennene viste alvor fra starten av og lå godt i feltet ut fra blokkene. Det er en lang reise for å komme til a finalen, så når man er der kan det fort bruse over av vilje og adrenalin – man har jo mulighet til å bli best i verden! Farten var svært høy til 1000m der de lå på tredje i feltet. Guttene sier de følte seg bra her, og var ivrige etter å øke. Etter 1250m delte feltet seg fra helt jevnt til to puljer. Litauen jobbet seg opp fra 6., Nederland, Storbritannia og Estland økte også farten. Nordmennene klarte ikke gjøre økningen de så gjerne ville, men holdt ganske nøyaktig samme fart på tredje 500m. De har selv sagt at de ønsket at de hadde løst det mer teknisk, istedenfor å pøse på med krefter i hver sin retning. Siste 500m senker de derimot splitten med flere sekunder. De er i mål på samme sekund som polakkene, men det var de polske som tok 5.plassen med 4 hundredeler. Ansiktene var tydelig preget av skuffelse i timene etter løpet, men jeg vil fortelle at det vi så var et lag som gikk for seier fra første tak. Et lag som preget A finalen i verdensmesterskapet og var med på å presse de aller beste båtene.

De har klatret langt, og de vil klatre lenger – vi gleder oss til VM 2018!

 

Dagen startet med seier i semi C/D for Marianne Madsen og i semi A/B for Kristoffer Brun. Madsen hadde stort forsprang på de andre jentene og tok seg dermed til C finalen i morgen fredag kl 2025. Brun utførte et glimrende løp der han posisjonerte seg slik at det var nok krefter i slutten til å ro forbi Babac fra Slovakia. Dunham fra NZ kom som et skudd, allerede fra starten lå han jevnt på 38 i takt. Brun var tålmodig og var urørlig når han omsider tok ledelsen. Babac som hele tiden lå tett med NZ sprakk plutselig, slik at den tyske roeren som lå litt bakpå, gled forbi i spurten. Det ser ut som at Brun er i toppform både teknisk og fysisk. Finalen kl 1815 blir meget spennende.

Oscar og tungvektsdobbeltfireren med Hoff, Solbakken og Helseth startet offensivt, det var skjønt å se dem være midt i feltet så tidlig. Da de fortsatt lå i feltet etter 1250m virket det som at de hadde kontroll. De lå jevnt på tredjeplass, med NZ i helene. Da det var 500m igjen var det forferdelig spennende fra land, det så ut til at roerne i svart var litt for nærme opp mot de røde bøyene, men her viste klokken en margin på godt over ett sekund til de norske. På et tidspunkt så det ut til at de snuste på Estland og andreplassen, og etter spurten fikk vi svar på hvor nærme de egentlig var – 0.180 sekunder bak Estland og 2.320 foran NZ. Dette betyr finale for laget, noe som ikke er blitt gjort av en norsk dobbeltfirer siden 1989! Dere imponerer, og vi håper dere imponerer enda mer! Lykke til!

Petter og de lette guttene Wie-Soltvedt, Holm og Tjøm stilte til start i C finalen. De hadde en pangstart og ledet etter 500m. I alle tre løpene har starten vært rask hos disse guttene. Feltet nærmer seg hele tiden, men ved tusen meter har de fortsatt ledelsen foran Brasil, Hong Kong og USA. Det blir litt tyngre siste tusen, mens Brasil har en raskere andre tusen enn første! De norske guttene bet tennene sammen og rodde godt. Feltet var raskt mot slutten, men Norges lette gutter hang på. Det ble 15. plass i deres første VM. Så er spm; er dette Norges første lettvekt herre dobbeltfirer i et VM?

Edvart Svingen er fotografen bak disse bildene:

Petter Svingen og laget hadde nok et jevnt og godt løp i oppsamlingen. De startet sterkt og var andre båt forbi 500m. Herifra holdt de jevn fart og det var tett mellom dem, Australia og Brasil. Sveits og Japan på første og andreplassen var det vanskelig å gjøre noe med. Tre båter gikk videre til semifinalen. De siste meterne var det Australia som tok siste plass i semien. De norske guttene ror c finalen idag kl 1941. Lykke til!

 

 

Oscar Helvig, Nils Jacob Hoff (Fana Rk), Erik Solbakken (Moss Rk) og Martin Helseth (Aark) startet mesterskapet allerede søndag. Forsøket deres var raskt, akkurat litt for raskt. De kom inn til tredjeplass, og kun de to første gikk videre til semifinalen torsdag. Tirsdag rodde de oppsamling, der de hevet nivået og vant etter en deilig spurt! Det blir semifinale for de norske guttene torsdag kl 18:31 norsk tid.

Foto: Balint Czucz Photography

Petter Svingen, Didrik Wie-Soltvedt (Bergens Rk), Jens Holm (Sarpsborg Rk) og Ask Tjøm (Tønsberg Rk) rodde sitt forsøk mandag. Britene gikk ut fra start uten nåde og holdt takten oppunder 40 hele veien. Frankrike kjørte en motsatt teknikk med gode skyv på hvert tak, da de omsider økte til Britenes takt gled de (enkelt) forbi. Det ble oppsamling på de norske guttene. I oppsamlingen var de mer offensive enn i forsøket. Etter 500m var de nr 2 bak Japan. Andre, tredje og fjerde 500m var svært jevne, men dessverre litt saktere enn resten av feltet. De tre første plassene var utenfor rekkevidde de siste 500m. Det blir C finale på den svært unge båten torsdag 28. sep kl 19:41 norsk tid.

 

10 replies on “VM i Florida – recap av finalen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *