World cup 2 Linz-Ottenheim

Et rekordstort lag på 21 roere og mange trenere, fysio og annet støtteapparat har slått opp telt i Ottensheim, utenfor Linz i Østerrike. Her finnes en liten blindtarm fra elven Donau, som er blitt formet til en perfekt robane. Balint Czucz fra Ungarn har tatt flere fine bilder for forbundet.

Søndag og finaledag. Kanskje alt endelig skulle klaffe? Jentenes dobbeltfirer startet løpet med en fart som matchet flere av de andre båtene. Endelig – det er en ganske annen følelse å høre og føle de andre lagene tett på, i motsetning til å kave i båtbølgene mange sekunder bak de ledende båtene. Etter 500m lå vi på tredje bak Romania og GB. Vi var foran legendene Knapkova og Karsten i hver sin båt. Etter 750m satte mange av lagene inn et støt, mens vi ventet et par hundre meter med å svare og tapte noen meter her. Fra rundt 1000m øker vi jevnt, og det er tydelig på mellomtidene. Thea på toerplassen “caller” og Inger på stroke iverksetter – jeg liker dynamikken. Romania klarer ikke øke siste 500m, og vi ror forbi. Karsten og Hviterussland er hele tiden i øyekroken, men de er akkurat for langt unna og vipps så er den etterlengtede mållinjen der. Det ble tredje, bak GB og Hviterussland. Vi er fornøyd med å ro sånn at områdene vi har jobbet bevisst med ble godt utført, men tenker at vi i neste omgang må være med gjennom andre 500m også. Morsomt utgangspunkt for den ferske dobbeltfireren.

  Foto: Balint Czucz

Erik og Erling byttet plasser før dagens løp, Erik til bau og Erling til to. Starten gikk fort, og de norske klarer ikke å henge helt med. Det er vanskelig å komme seg tilbake. De opplever det jentene måtte gjennom dagen før, nemlig å bli sugd inn i bølgene til båtene som ligger noen sekunder foran. Det blir noen tøffe 2000m, og en liten nedtur for laget som tok bronse i forrige verdenscup. Det går altså opp og ned for lag i den smale verdenseliten også!

Foto: Balint Czucz

Lettvekterne Kristoffer Brun og Are Strandli tok sølvet bak italienerne etter et offensivt løp. De er tilbake!

 

Lørdagens oppsamlinger gikk ikke helt knirkefritt for noen av de to dobbeltfirerne. I herrenes dobbeltfirer fortsatte Erling som erstatning for Martin, som var veldig sporty av han. Det er vanskelig å plutselig ro verdenscup i et helt nytt lag! I jentenes dobbeltfirer ble det satt en raskere første 500m en dagen i forkant, men fra 600m og inn ble det litt rot og noen turer innom nabobanen. Begge båtene gikk videre til b finale.

Det var forøvrig ingen dårlig dag for andre norske lag. Birgit Skarstein fosset inn til ny verdensrekord med over 20sek og sikret gullet med god margin. Norges lettvektsdobbeltfirerer med Lars Benske (Fredrikstad Rk), Jens Holm (Sarpsborg Rk), Oskar Sødal (Kristiansand Rk) og Diderik Wie-Soltvedt tok bronse etter en fantastisk spurt!

 

Etter første dag i verdenscup 2 er Oscar i dobbeltfireren videre til semifinalen etter en liten omvei gjennom oppsamling. Martin Helseth har slitt med ryggen noen uker, og det ble fattet en beslutning om å bytte han ut med Erling Øyasæter fra dobbelen etter forsøket. Martin syntes selvfølgelig dette er leit, og laget med, men fysioterapeut  Daniel “Wizz” Berge satte ned foten – og gjorde nok helt rett i det. Laget kom inn til 3.plass i oppsamling og er dermed videre til semifinalen kl 1306 med FRA, ITA, GER, NZL og RUS.

W4x rodde raskere og raskere gjennom løpet; litt lite offensiv første 1000m, men er sterk avslutning. Imorgen gjelder det å flytte fjell fra første tak i oppsamlingen kl 1300 mot CHN1, CHN2, BEL og POL.

Verdenscupen starter med time trial innad i hvert heat. Dette er for å teste ut metoden, i tilfelle noe liknende skulle være nødvendig neste år med VM og kvalifikasjon til OL, eller evt. i OL. Forsøket går i bane 5 og 4 med 30sek mellom hver start, ett lag av gangen.

I W4x sitter Inger Kavlie (s) (CR), jeg – Anna Sture (NSR) , Thea Helseth (2) (Aalensunds Rk) og Marianne Madsen (b) (CR). 12 båter er meldt på i denne klassen. Tidligere har Polen, Tyskland og Nederland som regel tatt medaljene. Starten går kl 13:50 og kun vinneren går videre til A finalen, resten til oppsamling. Vi er et nytt lag, så vi stiller uten forventninger og prøver å holde skuldrene lave – men vi vil!

I den norske M4x finner vi samme lag som i WC1; Olaf Tufte (s), Oscar Helvig (3) (NSR), Erik Solbakken (Moss Rk) og Martin Helseth (Aalesunds Rk). Guttene ror kl 1355 og tre båter går videre til semifinalen. Denne gangen stiller enda flere gode lag; Australia, New Zealand og Italia, samt Ukraina og Frankrike. Forrige WC ble det bronse, kanskje kan de klare noe liknende?

 

Foto: Balint Czucz

 

One reply on “World cup 2 Linz-Ottenheim

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *