VM i Rotterdam

Lørdag – knallhard (semi)finale dag for juniorene!

Jonas Juel og makkerne Nicolay Bjønnes, Martin Steinnes og Lars Benske startet semi C/D før kl ti lørdag morgen. De kjempet om de tre første plassene, og dermed en plass i C finalen, mot ITA, AUT, CHN, JPN og CRO. Det var svært tunge forhold allerede på morgenen. De norske guttene gikk ut med tilnærmet lik fart som italienerne på andre. Ved tusen meter hadde disse to båtene ristet av seg CHN, JPN og CRO, bare AUT var foran. Herifra ble det litt tyngre for nordmennene, men de jagde hele tiden gutta i blått. Plass i C finalen ble sikret! De kunne nyte arbeidet en liten stund, før de faktsik måtte gjøre seg klare til nytt løp om bare noen timer! C finalen lot seg ikke vente!

I tillegg til å ha et løp i beina, ble motvinden enda sterkere iløpet av dagen. Jonas og guttene ble plassert i bane nr 1. Resten av feltet bestod av AUT, ITA, UKR, CAN og NED. Igjen ligger de jevnt med ITA etter 500m. Deres andre 500m er ikke rask nok, her får italienerne noen sekunder og CAN kommer litt innpå dem. Tredje 500m klarer de derimot å øke farten og skyver seg vekk fra CAN. Siste 500m blir en thriller, CAN setter inn en kjempespurt, men nordmennene svarer. Jonas og guttene krysser mål som 4. båt i C finalen, foran CAN!

Torsdag: Første finaledag!

Jeg og Hanna var klare for vår andre A finale sammen. Strategi: bli med første tusen. Vi dro forbi første merke som tredje passerende båt, med RUS hakk-i-hæl. Opp mot tusen meter var det hele litt surrealistisk; vi rodde godt, fikk tyngde på året og la oss bak, og vi lå midt i feltet! ITA med sine raske starter lå bak oss! Alt gikk liksom som smurt. Vi var fortsatt på tredje. Tusenmeter-merket kom fort, men etter 1250m sa det plutselig au. Planen var å øke jevnt inn mot mål, men herifra dro feltet gjennom og fra oss. Bare USA hadde det sånn som oss, men de lå noen sekunder foran. Da vi nådde 1500m prøver vi å øke igjen, og vi prøver igjen og igjen. Vi kjemper oss inn til mål og en ny 5. plass i u23VM.

Patrick Sture, Petter Svingen, Jens Holm og Didrik Wie-Soltvedt stilte til start med vilje og aggresjon. De har en rask utgang, ikke langt bak franskmennene. Franskmennene med noen av de samme roerne vant denne klassen i fjor. Det fortsetter å være svært jevnt mellom disse to ledende båtene. Det skiller bare 0,40sek ved tusen meter. Det blir litt tungt tredje 500m, men ikke mer enn at de øker mot slutten. Guttene bikker 40 i takt mot slutten og presser hele tiden FRA. Det ble andre til slutt, etter en veldig godt gjennomført løp! og med god margin til resten av feltet.

14102299_686659378148574_4296022754547236454_n

Foto: Sjur Øyen /roforbundet

Oscar Helvig fikk ikke til en like sterk start som tidligere i dette mesterskapet. Han prøver å øke takten, men føler selv det blir litt spinning. Roerne han har ristet av seg tidligere ligger foran, og tredje 500m blir en liten baug. De siste 500m biter han tennene sammen og øker farten. Det ble en sjetteplass for Oscar idag.

14102744_686672151480630_1071573624021556385_n-1

foto: Sjur Øyen/ Roforbundet

 

 

 

Onsdag: forsøk for juniorene og semifinaler for u23erne!

Oscar Helvig åpnet som vanlig veldig sterkt og lå på andre etter 500m. Svensken og russeren lå tett på. Ved 1000m har både RUS og CZE fått noen sekunder på de andre, men duellen mellom SWE og Oscar fortsetter. SWE har en bittelitt raskere tredje 500m og ladet opp til en rask avslutning. Han tar igjen Oscars lille forsprang på 0,300 sek og drar forbi. Oscar svarer, men det er ikke nok. Svensken har den raskeste 500m i feltet og Oscar har den 2. beste. Det er ikke avgjort før siste åretak, men her er dessverre svensken først. Oscar er litt skuffet, men er fornøyd med å endelig være tilbake i en form der han kan ta seg helt ut. Oscar  reiste seg fra sengen i vår, etter en heftig overbelastning av kroppen. Først for noen uker siden kunne han trene som de andre på laget. Derfor er dette en kjempeprestasjon, gratulerer!

Jonas og guttene tok fjerdeplassen i sitt forsøksheat og kom dermed rett videre til kvartfinale fredag. De syntes det var godt å komme igang med mesterskapet, og får finpusset på flere ting med en “fridag”.

Onsdag og tid forsøk for juniorene. Jonas Juel og makkerne Lars Benske, Nicolay Bjønnes og Martin Steinnes skal ut og lufte lungene kl 10:55. De møter GRE, CHN, HUN og AUS i heat 4 av 5. 1.-4. går direkte til kvartfinale, mens 5. plassen får ny sjanse i oppsamlingen.

På ettermiddagen kl 17:30 ror Oscar Helvig semifinale mot SLO, SWE, MON, CZE og RUS. Her gjelder det å være topp tre for å komme til A finalen.

Minner om at worldrowing.com har live tracking og en ryddig oversikt over det hele!

live tracking:

U23

Jr

Senior

Øvrige norske roere:

jrVM: JM2- kl 1220, JW2x kl 1230

u23VM: Thea Helseth BW1x Semi C/D kl 16:45, Ask Tjøm Semi A/B kl 17:40,

Oscar Helvig er videre til semifinalen! Han åpnet sterkt og lå på tredjeplass. Distansen ble større til ZIM på fjerde, og Oscar rodde resten av løpet i 29 i takt. Det så altså ut som han valgte å kontrollere inn. Forholdene er bedre; svak medvind, fantastisk sol og deilig temperatur!

Guttene i BLM4x prøvde å gå ut hardere enn tidligere i dagens løp. De blir liggende litt mellom vilje og teknikk, og de er sjette båt forbi første mellomtid. Vinden har snudd til side-mot. Roerne beskriver det som sirupføre. De ror et vanvittig jevnt løp videre, der alle mellomtidene er på samme sekund. De mister litt til feltet andre 500m, men herifra går det fremover. Tredje 500m er 2. best i feltet, de drar forbi AUT, og tar inn på AUS på fjerde og IRL på tredje. De beholder farten inn til mål, der de er femte båt. Dessverre ingen A finale for de norske guttene i år. Det er fortsatt flere gode båter i B finalen og mesterskapet er langt ifra over. Det er mange påmeldt her og nivået er bedre i mange klasser, enn i 2015. I løp der det er siste sjans for A finale er det er enormt trykk, alle presser grensene litt ekstra for å få en mulighet til å kjempe om en plass blant de seks raskeste. i semifinaleheatet før de norske roerne kjempet fire båter om 2. og 3. plassen. Rett før mål fisker den franske båten, og rykket dermed ned fra 3. plass til 5. De franske tok overlegent gull ifjor. Så fort kan verden bli snudd opp ned!

 

Maia Lund tok seg til C finalen i semi C/D tidligere idag. Thea Helseth hadde en litt treg start, men jobbet seg opp fra 6. til 5. plass ved 1000. Midtre tusen var veldig jevn og hun tok fjerdeplassen i feltet før siste 500m. Her økte hun farten betraktelig og tok igjen 5 sekunder på det ledende feltet! En vill avslutning av ålesunderen! Dessverre var det ikke nok, og det ble fjerdeplass i mål.

Tirsdag ror Oscar sin kvartfinale kl 10:10. Han møter ISR, USA, RUS, ZIM og SUI. Topp tre er videre til semifinalen. Selv med Oscars relativt rolige avslutning har han så lang slått både ZIM, SUI og ISR på tid, men man skal ikke ta noen ting forgitt i denne klassen her.

På ettermiddagen, kl 17:10 ror BLM4x. De må komme blant de tre første for å nå A finalen. I deres semifinale starter IRL, GBR, SWE, AUT og NZL. GBR og SWE er seedet best med de norske guttene og AUT i banene ved siden. AUT er sannsynligvis båten de må slå, men vi vet at de klør i bein og rumpe etter å slå söta bror. Dette blir fantastisk spennende!

øvrige norske som ror:

Maia Lund BLW1x semi C/D kl 09:30

Thea Helseth BW1x kvartfinale kl 10:05

Ask Tjøm BLM1x kvartfinale kl 10:40

BW2x semifinale kl 16:00

BM1x semifinale kl 16:10

 

 

Mandag og tid for oppsamling. Hanna og jeg prøvde å legge løpet fra søndag bak oss, men det var vanskelig. Det er kanskje der en av de store forskjellene mellom rutinert toppidrettsutøver og u23er ligger. Uansett, svært tente på startstreken var vi! Idag skal vi slå Abraham-søstrene fra Chile, up and coming-talentene ifølge worldrowing.com. De og to brødre er firlinger, der alle representerer Chile i roing. Og ifølge dem selv i et intervju på worldrowing.com, trener de (født i 97) mellom 24-36 timer i uken…(hmmm) Etter 500m ligger vi på tredje. Abraham er såvidt foran oss, mens italienerne er ett sek foran. Ved tusen meter er vi ganske utslitte, men Abraham ligger fremdeles ved siden av oss. Vi setter oss opp og setter inn et lite støt. Farten vår er bedre over denne tredje 500m. Vi kommer oss forbi! Siste 500m øker vi etter planen og vi drar enda litt fra søstrene fra Chile, men er det nok? De røde bøyene varer så lenge! Omsider kommer vårt tut og vi kan telle sekunder til Chile! Yes vi skal til A finalen!

Oscar Helvig, briten, tjekkeren og tyrkeren hadde alle en sterk første 500m, alle på 1.49. Herifra tok Plocek (CZE) ledelsen og beholdt den til siste åretak. Det var ille jevnt mellom Oscar og Barras (GBR) frem mot siste 500m. Oscar la seg ned herifra, men tok altså tredjeplassen med god margin foran Koker (TUR) og danske Larsen på femte. Oscar drar altså til kvartfinalen. Regnet kom voldsomt og sluttet brått flere ganger den dagen, og en skikkelig skur varte akkurat lenge nok til å følge Oscars reise over banen. Ville mengder vann altså!

Foto: Rowing Celebration

Foto: Rowing Celebration

Foto: SJur Øyen

Foto: SJur Øyen

Hanna Inntjore og jeg fikk en brå start på mesterskapet. Bare førsteplassen gikk direkte videre til A finalen. Vi har lyst til å ta den plassen, men vet at italienerne er sterke. Vi får en ren og pen start, men den er ikke rask og vi ligger litt bakpå. Vi kommer oss forbi SUI og CRO, og er likt med RUS etter tusen meter. CAN tok mye på starten og fortsetter å øke ledelsen på feltet. Italienerne med sin sterke andre 500m har også fått et forsprang. Vi fortsetter til 1500m, men vi takler ikke den sterke sidevinden så bra. Vi glir over til banen på min side; det er aldri morsomt å gli over på min side…Siste sjans til A finalen er om et halvt døgn; vi skal til a finalen! Vi blir enige om noen forandringer.

Foto: SJur Øyen

Foto: SJur Øyen

 

De lette gutta i 4x fikk en litt stressende start på det hele, når bussjåføren tok gjengen på en sightseeing akkurat da de hadde planlagt å veie seg inn, så de kunne fortære noen kalorier i god tid før start. Vi som lå og koste oss på solsenger inne på hvileområdet observerte dem beine over båtplassen og mot innveiingsområdet. Og litt tidligere mens vi mesket oss i energibarer på samme solseng, fikk vi en snap av guttene i regndresser under dyna! Veiingen ble ikke noe problem for guttene; hundre gram hadde de å gå på! Guttene får tredje beste tid etter 500m. Her er de to sek bak AUS som ligger på andre. De ligger en baugball foran NZL. Etter tusen meter ligger de rett bak NZL og inntar fjerdeplass i feltet. Herifra senker de derimot splitten med nesten ett sek. En tredje 500m selv Roger Wiggin kunne vært fornøyd med! Det er nemlig det som er den vondeste delen av løpet. De tar innpå AUS, men er fortsatt to sek bak. Det vil si at de er rundt en båtlengde bak, men de har en knepen tredjeplass. Siste 500m senker de splitten enda litt mer, mens både AUS og NZL får det tungt. De ror saktere enn de andre 500m gjennom løpet, og de norske gutta rister av seg NZL og tar igjen båtlengden opp til AUS. De krysser mållinjen rett foran gutta i gult og grønt! De er videre til semifinalen!

Foto: Sjur Øyen

Foto: Sjur Øyen

U23-lagene starter med forsøkene imorgen. Oscar Helvig får sitt grønne lys kl 10:05. Han møter GBR, CZE, TUR og DEN. De fire første går til kvartfinale, siste til oppsamling. Oscar har hatt en trøblete sesong med lite overskudd og høy puls, men etter noen uker med hvile på solkysten har han kjempet seg tilbake i form. Han går derfor inn i mesterskapet uten mye press, men vi vet at Oscar kan ro fort og vi har troen!

Toeren med Hanna Inntjore (KR) og Anna Sture får vente til etter lunsj. kl 16:20 møter vi CAN, SUI, ITA, CRO og RUS, og bare førstemann i de to heatene går rett til A finalen. Italia rodde styggfort i Varese tidlig i vår, men kan vi slå dem?

Petter Svingen og Patrick Sture går inn i mesterskapet med  sterke og fettfrie kropper. Guttene ror BLM4x med Jens Holm og Didrik Wie kl 16:35. De møter de store ronasjonene USA, NZL, AUS og ITA. 1.-3. går direkte til semi A/B, mens resten må innom oppsamling.

Lagene har fått en nærmest feilfri oppkjøring. (hvis vi regner fra etter Patricks heftige dehydrering under seat racing). Toeren har vært på Otra i starten, mens de andre lagene trente i Strømstad i deilig sommerlige omgivelser. De siste ukene har derimot hele det norske laget vært samlet på Årungen.

Øvrige norske lag er

u23: BM2x Erik Solbakken og Martin Helseth

BW2x Rebecca Bugge og Jenny Rørvik

BW1x Thea Helseth

BLW1x Maia Lund

BLM1x Ask Tjøm

BM4x Erling Øyaseter, Jørgen Nilsson, Adrian Lindgren og Arne Hadler Olsen.

Senior: LM2- Ola Larsson og Marcus Christensen

JrVM starter litt senere. Her vil det være tre lag; JM4x, JM2- og JW2x. Jonas Juel sitter fint på bau i 4xen og kommer til Rotterdam om noen dager.

 

Heia heia!!

14046011_10153750134531828_7061447163656561846_n 13939320_10153750134521828_1104945156759753603_n

One reply on “VM i Rotterdam

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *